“Ik zie mezelf wel op een foilend jacht in de volgende VOR …..”

 

hagoort coppers
Timo Hagoort (foto Stephan Coppers)
April 21, 2015. Leg 6 to Newport onboard Team Brunel. Day 2. Gerd-Jan Poortman.
Gerd-Jan Poortman (foto Stephan Coppers)

Timo Hagoort en Gerd-Jan Poortman zeilden eind februari de Carribean 600. Zeilhelden verslaggever Willem Jan Landman sprak na afloop met hen, een verslag van hun ervaringen volgt later deze week. Maar hun toekomst over het zeilen in de VOR (Volvo Ocean Race) en hoe ze er hun eigen rol in zien, daar kunnen we nu al sneak preview van laten zien.

 

 

Gerd-Jan en Timo, hoe kijken jullie aan tegen de ontwikkelingen voor de komende VOR? Er zijn veel mensen bezig om teams te vormen, zoals de LYD foundation die volop aan de slag is om een team te vormen, Hans Bouscholte van de Ocean Race Academy is begonnen met de opleiding van jongeren onder de 30 om klaar te stomen voor de VOR en Tom Touber (nog even Chief Operating Officer VOR) heeft laten weten daar ook mee bezig te zijn.

Timo: Idealiter zou het droombeeld zijn om te hopen dat iedereen de krachten en het beschikbare geld zou bundelen, maar is de praktijk niet zo simpel, de mensen die de VOR campagnes organiseren hebben verschillende ideeën. Één of twee Nederlandse teams aan de start zou echter wel goed zijn voor de jeugd en de ervaren zeilers. Momenteel zijn er veel mooie ambities van verschillende zeilers en mogelijke teams. Ik verwacht echter dat de echte samenstelling pas komt als de deadline voor het inschrijven dichtbij komt. Hoe later je start hoe goedkoper de campagne wordt.

Gerd-Jan: De introductie van nieuwe technologie in de zeilsport zoals de Hydro foils zie ik als een bijzondere ontwikkeling en je ziet dat deze techniek zich steeds meer ontwikkeld in de zeilsport. Inmiddels zeilen de open 60 klasse schepen er al mee en wordt het steeds meer een Proven Technology. Als dat zover komt, en de kosten zijn te overzien, dan zou deze technologie ook nog wel de VOR kunnen beïnvloeden. Het is niet de meest voor de hand liggende stap, maar als het zich bewijst, dan zie ik wel dat we steeds een hoger doel nastreven en sneller zullen gaan en ik mezelf ook wel op een foilend jacht zie zeilen.

Hoe ziet jullie zeilprogramma er de komende tijd uit?

Timo: Mijn doel is om een volgende VOR te zeilen. Dit doe ik door dit jaar met twee verschillende teams te zeilen en zo goed voorbereid te zijn op een volgende editie. Dit jaar zal ik ongeveer 30 dagen zeilen op de Topaz J class. Op deze boot is het de uitdaging om in opperste samenwerking te werken. Iedereen heeft headsets op om met elkaar te communiceren, je hebt je eigen taak en doet vooral dat. Meer kan je ook niet doen en is het een extreme uitdaging dit met z’n allen dan ook zo goed mogelijk te doen. Daarnaast zal ik doorwerken aan mijn zeiluren op een Volvo Ocean Racer. Met de VO70 Trifork ga ik rond de 40 dagen zeilen en dat begint eind april. Op de VO70 moet je veel meer allround zijn en op verschillende posities inzetbaar zijn. Beide schepen hebben specifieke aspecten die me uitdagen om het beste uit mezelf te halen.

Gerd-Jan: Met Team Brunel zal ik nog twee races varen in de Cariben, de Heineken Regatta staat nu eerst op het programma en de Les Voiles de St. Barths volgt daarna voordat we terugkeren naar IJmuiden. Voor de slot etappe naar Nederland zijn nog plekken vrij, dus als je nog meewilt, zoek dan contact met Sailing Holland.

Willem Jan Landman

Reacties

Reacties