Omgekeerd Calimero-effect

Haringvliet

Door omstandigheden konden we vorig jaar niet ver weg zeilen. We hoeven ook niet per se elke tocht naar het buitenland. Ons zeilpatroon hangt af van de beschikbare tijd, de beschikbare wind en of we beschikbaar moeten blijven voor mantelzorg, in willekeurige volgorde van belangrijkheid. Vorig jaar waren we eigenlijk al erg blij dat we überhaupt konden gaan zeilen en dik tevreden met een tocht langs de kust naar het Haringvliet en Zeeland. En dan hoor je ineens: ‘Wat moeten jullie nou op het Haringvliet?’

Oprechte verbazing klinkt door in deze opmerking. Wat je er nog achteraan moet ‘horen’ is: ‘met een achtenveertigvoeter!’ Wij varen met een oudere Contest 48S en wonen ook aan boord van onze statige dame Markiezin. Ze is geschikt voor het grote water, de zee, de oceanen, maar betekent haar lengte dat ze niet geschikt is voor een water als het Haringvliet? Blijkbaar zijn er zeilers die daar wel van uitgaan.

Het Haringvliet bestrijkt zo’n 7.000 hectare en wordt gezien als een paradijs om te zeilen en te surfen. Wij hebben het inderdaad als een paradijs ervaren. Bij aankomst was het weekend, prachtig zomerweer en in de buurt van Hellevoetsluis lagen heel veel (zeil)boten en (zeil)bootjes voor anker. Een aantal boten lag aan elkaar geknoopt als een soort eiland, waarvandaan de jeugd zich uitstekend vermaakte met surfplanken, waterskiën achter een speedbootje, zwemmen, et cetera. Op en top genietend op en in het water. Net als wijzelf.

Viel onze Markiezin daar erg uit de toon? Niet dat ons is opgevallen. Het gebied is ingericht op kleine en grote boten. In de meeste jachthavens is afmeren met een achtenveertigvoeter, of zelfs groter, geen probleem. Wij hebben een aantal dagen heerlijk gezeild om aan het eind van de dag het anker te laten vallen. Hier en daar is de diepgang beperkt. Dat geldt echter ook voor kleinere boten met een diepere kiel. Met 2 meter diepgang is er ruim voldoende, prachtig water.

Waar we met de Markiezin wel uit de toon vallen? Op de Grevelingen! Daar voelde het krap en zeer beperkt in de mogelijkheden. Om eerlijk te zijn: we waren blij dat we na een dag weer op het Haringvliet terug waren.

Ger Wouters

Reacties

Reacties