Key-blog: Geen gepiep of gekraak, we varen!

Jet en Saskia zijn met hun zeiljacht SY Morning Glory onderweg naar Suriname. In Spanje blijkt dat hun schip eerder tijdens hun reis schade heeft opgelopen. Uiteindelijk wordt de boot grondig aanpakt en de schade hersteld. En dan kunnen ze verder ……

Blij en vrolijk zijn we op weggegaan naar Muxia, de tussenstop voor kaap Fisterra. De zon schijnt, het waait weinig, maar ons hoor je daar niet over. We varen de baai van La Coruña uit, de zee op, na 5 weken. En we horen niets meer binnen, geen gepiep, noch gekraak alles zit echt vast gelijmd, gekit, danwel geschroefd. Het schip is er vast beter op geworden. Muxia is een vriendelijke dorpje met niks! De bakkerij is zaterdagavond nog open om 21.00 we kopen een brood en wat koekjes. De bakker was net zo wit als haar meel en de koekjes bleken de volgende dag net zo smakeloos als de bakkerij eruit zag. Enfin misschien hebben de vissen er nog van genoten. We zaten ’s avonds op het goeige terrasje aan de haven nog wat te drinken in de zon, binnen 5 minuten trok het dicht en was het ontzettend vochtig. Mist is berucht hier. Terug aan boord was binnen het vocht percentage ook flink gestegen, omdat toen we weggingen we de luiken lekker open hadden gezet.


Zondagochtend was het nog steeds potdicht en nat. Toch maar weggegaan, omdat we inmiddels weten dat het in de loop van de ochtend optrekt, als het warmer wordt. Min of meer “op de tast” de baai uitgevaren en inderdaad om 11.20 uur zaten we in de zon met een vriendelijk windje van achteren. In de verte verscheen Kaap Fisterra, die hebben we op eerbiedige afstand met verrekijkerongeveer kunnen zien. Fisterra is berucht op de wind en de swell, de deining die er staat. Wij hadden gelukkig weinig last. Het gebied rondom Fisterra heet heel opgewekt, cabo do la muerta, of iets wat daar op lijkt.


Na Fisterra zeilden we naar Portosin, een plaatsje aan de Ria de Muros. Eenvoudige huizen en een strandje, zie fb Saskia. We verbazen ons iedere keer over de bouwwijze en het totaal ontbreken van een bouwkundig plan. De stijl van de huizen komt veelal niet overeen, huizen met pilaren, naast een krot, een flatgebouwtje, naast een prachtig landhuis met 2 palmen ervoor. Je kan het zo gek niet verzinnen of de combinatie tref je aan. Ook hier ’s ochtends op de tast de baai weer verlaten op weg naar Combarro. Dat was bekend terrein, omdat we begin augustus hier een weekend hebben doorgebracht aan boord van de Calypso van Frans en Marieke Eelkman Roodaa. We wilden hier graag nog eens rustig naar de hrreo’s kijken. Wat dat zijn?? Dat vertel ik een van de komende dagen.
Jet key

Reacties

Reacties

Geef een antwoord