LYD-blog: Kameraadschap op zee

Sjors blogt voor de Live Your Dream campagne om chronisch zieke jongeren mee te laten varen in de volgende Volvo Ocean Race. Vandaag zijn ze aangekomen in Scheveningen (foto Natasja Kalsbeek).


Dinsdag 16 juni 2015 / Vandaag aankomst in Scheveningen na 4 dagen en 3,5 uur. De Live Your Dream heeft niet voor de gehele bemanning een constante droomwereld opgeleverd. Voor Suzanna, Rogier en Tom was deze eerste zeezeilreis een aaneenschakeling van nieuwe ervaringen met alle varieteit die de gemiddelde merenzeiler in een heel seizoen ziet. Alle zeilvoeringen hebben we gehad, gennaker, code zero, fok uitbomen, kotterfok, etc etc. Voor De Jeugd zoals we ze liefkozend noemen, een acabadabra van jewelste. s Nachts afwisselend stralende sterren, of pikkedonker, wachtend op het eerste ochtendlicht. 4 uur op en 4 uur af,het was even wennen, maar meestal werd er zonder morren opgestaan, zeilpak aan, zwemvest aan en in de kuip aan het werk.

De motieven van de deelnemers waren verschillend. De een wil beter leren zeilen, omdat de jeugdherinneringen aan zeilvakanties mooi waren, maar het er de laatste jaren niet van is gekomen, een tweede daagt zichzelf vooral fysiek uit en voor de laatste is het met name een geestelijke uitdaging. Uit je comfort-zone, grenzen opzoeken, jezelf tegen komen, allemaal motieven die vooraf, in Lorient, de revu waren gepasseerd. Nou, die zijn aan bod gekomen! Slaapgebrek, kleine ruimtes, schuin gaan, het klappen van de boot op de golven met windkracht 5 op de neus. De wereld staat soms letterlijk op zijn kop. Een droomreis?!

Het was zeker niet altijd genieten. Ruim twee dagen kruisen, doet vrijwel geen enkele cruiser, maar wij hadden een doel. De Jeugd heeft zich zo goed mogelijk aangepast en er van genoten. En als er even niet zoveel te genieten was werd er niet geklaagd en er het beste van gemaakt. Goed om te zien dat er in die situaties een kameraadschap ontstaat waarbij je elkaar de waarheid kunt zeggen en elkaar kunt helpen waar nodig.

Olaf heeft een prachtig schip gebouwd dat ons snel en veilig naar Scheveningen heeft gebracht, Klaas-Jan, schipper, heeft ons feilloos naar huis genavigeerd en Wijnand verzorgde top eten, met als hoogtepunt een driegangen diner op een windloze zondag! Ik heb mij als maat en vrijwilliger uitstekend vermaakt met de intensiteit van zeezeilen en de dynamiek aan boord!

Laatste stukje op de motor en de bemanning ruikt de stal; vaders, moeders, vrienden en vriendinnen zijn gebeld om ons op te wachten bij het binnenlopen.
Speciale dank voor Petra, Olaf, Robert en iedereen die ons in Lorient heeft uitgezwaaid!
Sjors

Reacties

Reacties

Geef een reactie