Haagse modellen: Woonzorgcentrum Rivierenbuurt, Christoffel Plantijnstraat 3, Den Haag

Copyright: Denicolai & Provoost, West Den Haag / foto: Jhoeko

Er staan meerdere schepen achter de vensters van het centrum aan de Zuid Oost-Singelsgracht. Volgens Janus, de oudste bewoner, staan ze daar voor de show. Vroeger lag de gracht hier vol met boten die aardappelen kwamen lossen voor de pakhuizen aan de kade. Deze fameuze theeklipper, de Cutty Sark, werd ingehuldigd in 1869. Het was één van de laatste en snelste transportzeilschepen ooit. Mede door de voltooiing van het Suezkanaal werden de klippers uiteindelijk door de stoomschepen ingehaald. Bij bomen op gevorderde leeftijd, en in het bijzonder bij soorten waarvan de kern niet dreigt te verharden, botst men vaak op holle stammen. Bij eiken is dat niet het geval. Dat is de voornaamste reden waarom men ze zo vaak aantreft op het dek als scheepsmast.

Voorafgaand aan de VOR-stopover in Scheveningen toont Zeilhelden dagelijks een selectie uit modelschepen in Den Haag, tentoongesteld op vensterbanken, zichtbaar vanaf de straat.

Reacties

Reacties

Geef een reactie