Haagse modellen: Marcella Bandiziol Frankenslag 85, Den Haag/ Scheveningen

Copyright: Denicolai & Provoost, West Den Haag / foto: Jhoeko

Enkele jaren geleden kocht Marcella Bandiziol dit houten zeilschip in een winkel in Scheveningen. De reden waarom het achter het venster staat, is wat haar betreft niet om aan de buitenwereld te laten zien dat ze van zeilen zou houden. Het is decoratief. Ze denkt dat het bijna een kunstobject is. Als zeiler heb je het geluk om op de mooiste plekken te komen. De haven is vaak het centrum of een be- langrijk deel van een oude stad. Dan lig je centercourt voor, zeg maar, bijna niets. Het Haagse Bos, in het centrum van de stad, maakte ooit deel uit van een groot oerbos. In 1316 werden de eerste eiken geplant. De eiken werden tot 1650 vooral gebruikt voor huizenbouw, maar daarna alleen nog maar voor scheepsbouw. Men mag dus gerust stellen dat omgekeerd evenredig met de bloei van de Nederlandse scheepvaart het Haagse Bos kleiner en kleiner geworden is.

Voorafgaand aan de VOR-stopover in Scheveningen toont Zeilhelden dagelijks een selectie uit modelschepen in Den Haag, tentoongesteld op vensterbanken, zichtbaar vanaf de straat.

Reacties

Reacties

Geef een reactie