Lentekriebels in grijs winterweer

Het zal niemand ontgaan zijn: Na een paar maanden grijs winterweer laat de zon zich eindelijk weer zien. Lente! Op Facebook posten mijn zeilende vrienden al een paar dagen lang foto’s van hun eerste zeiltocht. Het is moeilijk om niet aangestoken te worden door hun enthousiasme. Toch zal het naar verwachting nog wel even duren voordat wij hun voorbeeld kunnen volgen..

Onze boot heeft namelijk nogal wat aandacht nodig. Ook dat hoort bij de lente. Als je boot niet in een hal overwintert, is het in de winter doorgaans te koud om aan de boot te werken. Dan worden noodzakelijke klussen tot aan de lente uitgesteld. Wij hebben er dit jaar voor gekozen de boot in het water te houden, dus aan het onderwaterschip hoeven we niet veel te doen. Maar boven de waterlijn heeft onze boot wel wat aandacht nodig.

Zo wordt de verstaging al een dagje ouder. Ook weten we niet hoe stevig de verbinding tussen de verstaging en de mast is. Onlangs lazen we in de Zilt dat het raadzaam is om daar regelmatig naar te laten kijken. De mast gaat dus naar beneden. Een ander aandachtspunt is onze marifoon. Die geeft een heel erg zwak signaal. Zelfs toen we voor de sluis lagen kon de sluiswachter ons nauwelijks verstaan. Onze antenne en antennekabel zijn al een dagje ouder, dus die willen we vervangen. Tot nu toe hadden we een marifoonantenne uit één stuk. Hij loopt vanuit de mast helemaal door naar de marifoon. Dat is erg lastig, want iedere keer als de mast omlaag gaat, moet je de hele kabel loshalen uit de marifoon. Die willen we vervangen voor een antenne in twee delen. Dan koppel je de kabel sneller los voor de mast naar beneden gaat.

Ook willen we iets doen aan de plek waar de marifoonkabel door het dek heen komt. Op dit moment komt de kabel uit een soort buisje boven het dek. Daarna gaat de kabel de mast weer in. Er zit dus een stukje marifoonkabel min of meer onbeschermd op het dek. Wij zijn bang dat de kabel zo gevoelig is voor beschadigingen door klapperende zeilen en mensen die op het dek aan het werk zijn. Plan is om het buisje te vervangen door een soort zwanenhals, die deze kabel beter beschermt. Ook willen we een nette leiding aanleggen voor de kabel van ons zonnepaneel. Die past niet in de bestaande kabelgoot van onze boot.

Twee weken geleden zijn we al even naar onze boot geweest om het een en het ander te inventariseren. De boot lag er nog prima bij, gelukkig. Maar er is nog heel wat te doen. En we hebben een deadline, want onze vakantie valt vroeg dit jaar. We willen dit jaar meedoen aan de Small Ships Race, een race van IJmuiden naar Lowestoft. Die wordt elk jaar tijdens Pinksteren gehouden. En als we toch aan de andere kant van de Noordzee zitten, willen we daar graag nog een of twee weekjes vakantie achteraan plakken. Het is dus zaak om onze boot voor die tijd klaar te hebben.

Dat betekent dat we de volgende paar weekends druk aan het werk zullen zijn op onze boot. En dat terwijl onze niet-zeilende vrienden lekker op het terras aan het witbier zitten. Ook dat hoort bij zeilen. Maar de beloning is zoet. Als in de zomer straks de rest van Nederland bij Parijs in de file staat, of in een plakkerige vertrekhal zijn vlucht afwacht, zijn wij met de wind in onze haren op weg naar Lowestoft…
Heb er zin in!

Joke Noppers / Keepitsimplesailing

Reacties

Reacties

Geef een reactie