Wat is je ambitie na 47.000 mijl zeilen?

Voor de Clipper Race was ik software architect bij een bedrijf in Amsterdam, maar voordat ik daar begon wist ik al dat ik mee zou doen aan de race. Ik heb me ingeschreven omdat ik hongerig was naar avontuur. Na de verplichtte drie weken training in Engeland wist ik zeker dat ik van de race zou genieten, maar ik had niet verwacht dat ik zo gepakt zou worden door het zeilen en racen. Soms was het verschrikkelijk zwaar. Dan had ik het koud, was ik nat, moe, en had ik honger. Maar zodra we dan weer aan wal stonden dacht ik altijd “ach, zo erg was het ook weer niet, wanneer vertrekken we weer?” De kick van het avontuur en het racen is verslavend. Ik ken op land niets wat daarbij in de buurt komt. Ik wil nu verder met zeilen met als doel om uiteindelijk mee te doen aan de Volvo Ocean Race, liefst als bowman. Hopelijk lukt dat voor de editie van 2017-18, maar anders die van 2020-21. Dat is voor mij de ultieme test, omdat het net zoals de Clipper Race niet alleen aankomt op zeilen maar ook op teamwork, karakter, en mentaal en fysiek uithoudingsvermogen. Dat is geen makkelijk doel en anders dan de meeste mensen met dezelfde ambitie zeil ik niet al het grootste deel van mijn leven, maar evengoed heeft bijna niemand met mijn leeftijd 47,000 mijl ervaring in oceaan racen. Ik heb bewezen dat ik er fysiek en mentaal tegen kan om bijna een jaar lang de wereld rond te racen, en de komende paar jaar wil ik zo veel mogelijk zeilen en racen om ook te bewijzen dat ik bij de wereldtop van de sport kan horen. Ik leer snel, werk altijd hard, en blijf altijd doorzetten, dus alles moet kunnen.

(Kees Postma heeft de Clipper Race 2013/14 gevaren)

Reacties

Reacties

Geef een antwoord