Goede voornemens op de Salon Nautique

De Paris boatshow (Salon Nautique International Paris) is traditioneel de plek waar sportbonden en zeilers hun voornemens voor het komende jaar bekendmaken. De Franse Zeilhelden Desjoyeaux, Kersauson, Kandler en Cammas waren er snel bij met het aanmelden van een team voor de America’s Cup. Team France maakt zich op om met de beste Franse zeilers een poging te doen om de heilige graal van het zeilen binnen te halen. Het wordt ‘iets’ duurder dan een Volvo Ocean Race. De Fransen gaan uit van 20 miljoen euro per jaar en dat 4 jaar lang …..
En de Britten zitten ook niet stil. Na de zeer geslaagde bijdrage van Sir Ben Ainslie aan Oracle Team USA doet Sir Ben nu moeite om een Team UK aan de start te krijgen. Volgens de laatste berichten gaat het de goede kant op met de financiering van de campagne. De laatste keer dat een Brits team meedeed aan de AC was in 2003.
De AC mag dan de heilige graal zijn en de VOR de Mount Everest van het Oceaan zeilen, de Vendee Globe wordt gezien als de ultieme oceaan race. Maar de belangstelling voor de solo race met 60-voeters is tanende. Buiten het franse taalgebied dan. Slechts 1 Nederlander (Hans Bouscholte) heeft ooit een serieuze poging gewaagd (in 2005) om aan de Vendee Globe mee te doen, maar hij heeft nooit de startlijn gehaald. En op een enkele Brit, Zwitser, Italiaan of Spanjaard na is de Vendee Globe een uniek Frans feestje. Dat probeert de organisatie van de race nu te doorbreken door de wedstrijd neer te zetten als het ultieme oceaan-zeil-kampioenschap. Misschien dat ze met deze teaser meer ‘buitenlanders’ naar les Sables krijgen.

Reacties

Reacties

Geef een reactie