Mee met De Zeezeilers: Borkum-Helgoland- Wilhelmshaven
Ruim 40 jaar geleden begonnen op het voormalige eiland Marken, zijn De Zeezeilers alweer jaren gevestigd in Harlingen van waaruit zij hun instructietochten plannen. Voor de deur de Waddenzee, een van de meest unieke en uitdagende zeilgebieden in Europa als het gaat om navigatie en tochtplanning. Bij De Zeezeilers kan je terecht voor theoretische en praktische CWO of RYA-cursussen of avontuurlijke tochten en oceaanoversteken. De instructeurs zijn ervaren en gecertificeerde zeezeilers die er plezier in hebben hun kennis over te brengen op de cursisten. Maandelijks vertellen zij over hun ervaringen op Zeilhelden.

Het is snikheet aan de stijger in de haven van Borkum. Op een suggestie van een cursist hijsen we de stormfok (schoothoek omhoog) als schaduwzeil. Dit werkt! In twee groepjes op het voordek zoeken de cursisten de informatie voor de oversteek naar Helgoland bij elkaar. Na een levendige discussie worden we het eens over de route, het stroomvenster en de vertrektijd. Daarna nemen we de bus naar het stadje Borkum om rond te kijken en te dineren. Op de boulevard is het een gezellige drukte, we eten op een terras en kunnen daarna nog een groep zeehonden zien (en horen) vanaf het strand.
De volgende dag heeft de cursist die het eerste gedeelte van de dag de rol van stuurman heeft, het schip op tijd vaarklaar. De buren maken ruimte en varen we vlot af.
De navigatie naar de Noordzee is het omgekeerde van gisteren en verloopt voorspoedig. We blijven in de Inshore Traffic Zone. Het haaks kruisen van de TSS (twee keer ook nog) zou alleen maar extra tijd kosten. We zeilen de hele dag maar als het donker wordt valt de wind weg en gaan we op de motor verder. Bij het ronden van de ingang van de TSS (traffic separation scheme)komen we verschillende grote schepen tegen en er liggen er een paar voor anker, maar het is niet druk.
We zien 2 witte lichten boven elkaar en kijken uit voor de sleep (en kabel!) maar dit blijken werklichten te zijn op het achterdek van een supplier. De bemanning wordt gesplitst in twee wachten. Voor middernacht komt de vuurtoren van Helgoland-Düne in zicht. Even later zien we ook de aanloop kardinaal en de rood-groene toegang.
De navigator heeft een goed pilotage plan en kan aan dek blijven om instructies te geven. Eerst volgen we de lichtenlijn en dan even zig-zaggen van rood naar groen verlichte tonnen om de blinde tonnen te ontwijken. Met de schijnwerper worden ook deze gevonden en ge-identificeerd. Eenmaal binnen de pieren glipt een fender overboord maar deze wordt weer gespot met de lamp en opgevist. Om een uur of een ’s morgens liggen we afgemeerd en wordt de boot nacht klaar gemaakt.
De volgende ochtend na een uitstekend ontbijt plannen de deelnemers een rondje Helgoland (met de boot!). Eerst verkennen we op de motor de 2e haven (waar getankt kan worden) en daarna zeilen we deels kruisend en deels bezeild rond de zon overgoten rotskust van Helgoland. We zorgen ervoor buiten het natuurreservaat te blijven. Terug in de haven meren we af langs een aluminium jacht van minstens 15 m met een zwart glazen raam langs de volle lengte van de romp. Na het avondeten maken we een prachtige wandeling rond Helgoland. We komen vlak langs een grote kolonie Jan van Genten en lezen over de geschiedenis van het eiland (veel explosieven).


Terug op de boot plannen de cursisten de laatste etappe naar Wilhelmshaven. Consensus over het stroomvenster komt merkbaar vlotter dan aan het begin van de week😉!
Als we ’s morgens in de luwte tussen de eilanden zeil zetten trekt er een flinke bui langs met behoorlijk wind. Iedereen heeft zeilpak, lifevest en lifeline en het levert geen problemen op. Dan maken we een lange slag richting de Duitse kust waarbij we uren profiteren van stroom op lij.
Met de kentering zijn we bij de ingang van de rivier de Jade en zeilen we met stroom mee en prachtig weer landinwaarts. Na een uitstekend diner onder zeil valt het laatste beetje wind weg en motorren we naar de haven.
’s Morgens wordt de boot schoon gemaakt voor de volgende reis en nemen we een uitgebreid ontbijt op het terras van het Seglerheim.
Als de bus met de nieuwe bemanning er is doen we een korte handover en rijden we voldaan terug naar huis.
Bas Hengeveld, Instructeur bij De Zeezeilers
(Foto’s van de deelnemers zijn met hun toestemming gepubliceerd)
