Een dag op de Clipper Stad Amsterdam

Hai avonturiers!

Welkom aan boord van Clipper Stad Amsterdam, welkom op onze wereldreis, welkom op de stille oceaan (die trouwens helemaal niet zo stil is), welkom bij een dag in ons werkende, energieke, (soms te bizar om te beseffen) en best wel hele coole leventje. Wij zijn Isa en Marijn, beiden werkend aan boord van de Clipper Stad Amsterdam. Isa werkt aan dek en Marijn in de service, en met ieder onze eigen daginvulling lopen onze dagen lekker door elkaar, en kunnen we elkaar nog steeds 40 knuffels per dag geven . In deze blog kom je te lezen over een dag aan boord, ieder vanuit een eigen perspectief maar ook heerlijk door elkaar heen, (representeert ook onze iets wat chaotische karakters haha).

Isa 3:40 Morning Isa, nice weather outside and it’s almost time for a watch!

Isa 3:45 M’n roommate schudt me wakker; na de wake-up was ik weer in slaap gevallen (:

Isa 3:55 Met een kopje koffie in de hand strompel ik naar de brug, tijd voor de handover: de rode wacht mag naar bed, nu is de witte wacht aan de beurt.

Marijn 4:05 Even op m’n andere kant gerold van m’n binnenkomende roomie!! Ze liep mee met de rode wacht en moet over mij heen klimmen naar haar eigen bed. Hihi ach zo is het een enerverende bedoeling van komen en gaan in zo’n cabin.

Marijn 6:10 Trrrrrr… trrrr, chips twee keer gesnoozzd, hoop maar dat ik m’n twee andere kamergenoten niet heb wakker gemaakt. Als daywatch krijg je geen wake up, dus m’n “in een keer opstaan skills” worden flink op de proef gesteld. Ik heb de afgelopen vier dagen meegelopen met de blauwe zeil wacht!! Super leuk, stoer en leerzaam, al helemaal perfect om de variatie er goed in te houden tijdens de 46 dagen op zee. Maar dat betekende dus om half 1 pas op bed en een vroege wekker, vandaar de snooze ;))) nouja onder de douche ermee, grabbelen in het donker naar m’n werkkleding en gaan met die banaan!!

Isa 6:14 Onze GPS locatie gaat van 180 graden west naar 180 oost…… WELCOME IN THE FUTURE! Want met het oversteken van de datumlijn verandert 17 april opeens in 18 april! De paarse flits en marsmannetjes waren helaas niet aanwezig, maar wie weet zien we ze bij de volgende tijdreis (; Volgens de zeeman-tattoo-regels mag ik nu in Japan een gouden draak tattoo zetten!

Marijn 6:30 Heerlijk om iets te vroeg met m’n boekje en haakwerk alvast naar boven te gaan! Kopje ginger lemon thee met een flinke scheut honing en even het thuisfront laten weten dat de zee er nog steeds hetzelfde uitziet, én dat we een bijzondere dag in petto hebben!

Marijn 6:35 Isa komt springend naar me toe dat we de spectaculaire date line 20 minuten daarvoor gepasseerd hebben, haha, gedsie helemaal gemist, net op het moment dat ik mijn haar aan het insoppen was.

Marijn 7:00 Koffie warm en ontbijt voorbereiden want dat begint om 7:30 uur alweer. De bananen zijn het langzaam hun weg naar de hemel aan het maken (aan het verrotten), dus hebben de koks het lekkerste bananen brood in elkaar getoverd! Mjam, je kan begrijpen dat ik al voor een familie had ontbeten, voordat ‘mijn’ ontbijt begon ;), oeps…

Isa 8:00 Handover en dan tijd voor ontbijt! Daarna zijn de gasten vrij en de bemanning heeft nog wat onderhoud te doen. We zijn net begonnen met het houtwerk een nieuw laagje olie te geven, als de bootsman langskomt: ‘Maak het snel af en spring in je harnas, ik heb jullie voor iets anders nodig!’

Isa 9:00 Het bleek een super leuke verrassing te zijn: we zetten de stunsails! Als je daar nog nooit van gehoord hebt, je ziet ze op de prachtige foto hier! Het zijn extra zeilen die je aan de zijkant van de normale squaresails kan zetten. Maar de voorbereiding is nog een hele klus. Eerst moet je alle lijnen naar boven in de mast brengen, en weer terug naar dek. Als die spaghettislierten aan dek uitgezocht zijn, moet je opnieuw de mast in klimmen om de stunsailbooms uit te schuiven en dan zijn we eindelijk klaar om ze te hijsen!

Marijn 9:15 Samen met mijn collega heb ik het ontbijt snel weer gehaald, want we wilden er vandaag een flink spektakel van maken ter eren van “de sprong in de tijd”. Fabi (collega) nog druk bezig met het afmaken van de zelf ontworpen certificaten, de Hospitality Manager die haar speech aan het instuderen was (alleen zij mocht dit omdat ze de date line al eens eerder gepasseerd was), en ik die een rare droom over aliens, marsmannetjes en ufo’s werkelijk wilde maken. Dit dus door aluminium alien hoedjes te maken (zie foto), ik werd flink uitgelachen, maar uiteindelijk vond ik het de kers op de taart.

Marijn


Isa 10:00 Smokooo! (De naam voor de welbekende koffiebreak). Het assortiment aan koekjes wordt langzaam iets kariger en de bananen iets bruiner, maar nog steeds een heerlijke pauze om even te kletsen met iedereen.

Marijn 10:00 Smokoo, met me, myself and I als smokoqueen;)) klinkt deftig en leuk, het is eigenlijk gewoon koffie bijvullen en de koekiemonsters van cookies voorzien

Isa 11:30 Verzamelen op het voordek! Om de stunsails te hijsen zijn veel handjes nodig, en onder leiding van de kwartiermeester gaan ze één voor één omhoog. Voor mij en veel anderen is het de eerste keer dat we ze zetten, maar ik was zo gefocust op die ene lijn waar ik aan moest trekken, dat ik nog steeds niet doorhad wat er allemaal verder nog gebeurde. Ready; TWO SIX! TWO SIX! Vele handen maken licht werk, maar zelfs met z’n vijven is dit zeil hijsen nog best een zware klus! Maar daar staan ze dan, wat een magisch gezicht! Het schip is opeens twee keer zo breed geworden!!

Isa

Marijn 14:00 TIJD voor de sprong in de TIJD!! Benodigdheden: stoepkrijt, een touw, lekkere drankjes, certificaten, een oud zeil als cape, wat rare frummels en niet te vergeten; die leuke aluminium alien hoedjes, we zagen er sprankelend uit! De Hospitality Manager prachtig verkleed, met een mooie speech inclusief piraten accent, en iedereen die om en om de tijd in sprong of dook of rolde (lag er een beetje aan hoe ieder individueel het touw wilde overgaan) haha! Het was een leuk gezicht en een mooi en bijzonder moment om mee te maken!

Isa 16:00 Het is weer tijd voor de zeilwacht! De stunsails staan er nog prachtig bij, en om het beste uitzicht te krijgen klim ik met de gasten van onze wacht de boegspriet op. En wauw, dat is het zeker waard!

Marijn 17:00 Etenstijd!! Met op het menu Griekse stijl! Met gyros, pita’s en heeeel veel knoflook;)) smullen maar.

Isa 20:00 De stunsails zijn weer naar beneden gehaald voor een rustige nacht, deze wacht ging snel voorbij. Nog even sterrenkijken op het voordek en dan mijn bunk in, tot morgenochtend vier uur!

Marijn 20:00 Mijn dag zit erop! Heerlijk afgesloten met de witte wacht onder het genot van een biertje.

Dat was hem dan, een dag midden op de Stille Oceaan! Een avontuurlijke zeilreis vol actie, wie weet wat de oceaan nog voor ons in petto heeft! We houden jullie in ieder geval op de hoogte! Liefs Marijn en Isa

Reacties

Reacties