De Strontrace met team “Verwisseling”

Ook dit jaar maakt het team van Skûtsje Verwisseling zich klaar voor de non-stop race van Workum naar Warmond en weer terug. De zwaarste zeilrace van Nederland en omstreken.

Het team Verwisseling bestaat uit Bas (schipper), Jelmer, Mark, Bart en Bram. Hiervan varen Bas, Jelmer en Bram sinds mensenheugenis samen. 

Team Verwisseling tijdens de Strontrace 2019, vlak voor de aanloop van It Soal. Foto gemaakt door Hajo Olij

Dit jaar is de 50ste editie van de Strontrace. ‘Een oefening onder zeil’ is van origine de strekking van dit evenement. Dit betekent dat er zo veel mogelijk op authentieke wijze wordt gevaren. Het doel hiervan is vooral om deze technieken en kunde in leven te houden, met een extra sausje: het wedstrijdelement. Wat kunnen wij als bemanning dan doen om zo snel mogelijk rond te komen? Zeilen, jagen, bomen en roeien met ons Skûtsje. En dat doen we graag. 

De route loopt van Workum, via Enkhuizen óf Lelystad naar Amsterdam. Daar mogen we kiezen: heen bomen door Amsterdam of door Haarlem naar de ringvaart. Via deze vaart gaan we naar de Kaag. Bij het keerpunt te Warmond, een korte pauze. Hierna is het via de nog niet gevaren kant van de route terug door de ringvaart. Eenmaal op het Markermeer leiden de meeste routes terug via Enkhuizen, behalve als deze al is gepasseerd op de heenweg. Dan weer terug naar it Soal, om daar de eerste paal van de steiger te vangen met een landvast. De toeter klinkt voor ieder schip wat hier aankomt, want ieder die hier de tros om de paal gooit, kan worden geëerd om de prestatie van het volbrengen van de ronde. 

Bram Romkema en Thewis Hobma tijdens tijdens de Strontrace 2019

Team Verwisseling vaart al jaren, niet onverdienstelijk, mee in de Strontrace. Ook dit jaar zal ik (Bram) verslag doen aan boord over de avonturen die worden beleefd. Want dat is het. Een avontuur. Met je beste maten, in nacht en ontij, altijd doorgaan, nieuwe oplossingen bedenken, om zo snel mogelijk rond te komen. 

Volg ons via instagram @skutsjeverwisseling & @zeilhelden en via de tracker.

https://tt.zeilvaartwarmond.nl/?fbclid=IwAR1rYxFculeebWsjrD2YGvXTtofUdabDWw6sFW_b-DCsFZ5jquvhErWH90k

Bram Romkema

Reacties

Reacties