Stefan de Velde: ‘Deze prijs is voor ons allemaal!’

De Henk Bezemer Trofee is afgelopen weekend postuum uitgereikt aan de november vorig jaar overleden Henk de Velde.  De Trofee is bedoeld voor een bijzondere solo-zeil-prestatie, in het geval van Henk de Velde kan de prijs ook gezien worden als een oeuvre prijs voor alle tochten, reizen en boeken van zijn hand. De Doublehanded Award is gewonnen door het Team Sec Hayai met Frans Budel en Ysbrand Endt, met name voor hun winst in de derde etappe van de Globe40.

Stefan de Velde (zoon van – red.) nam de prijs namens Henk in ontvangst en was er even stil van. “Ik wist niet van deze prijs”, vertelde Stefan eerlijk, “en ik vroeg mij af: wat zou Henk gezegd hebben als hij nog leefde? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Wat ik wel weet is dat Henk vond dat solo-zeilers of zeilers die een prestatie neerzetten, te weinig aandacht krijgen. Deze prijs is dus van ons allemaal. Een waardering voor wat we doen. Het gaat niet alleen om het winnen, ook de reis maakt het mooi.”

In het juryrapport beschrijft de jury haar keuze als volgt: “Voor sommige van ons ‘Henkie’, voor anderen een groot avonturier, auteur… Wie heeft er geen boek van hem in de kast staan, bijna 20 titels geschreven. Kortom, postuum willen wij Henk eren met de uitreiking van de Henk Bezemer Trofee, naamgenoten die veel gemeen hebben gehad, het aansporen van zeilers, het delen van avonturen. Fairwinds Henk !”

De prijs voor de beste doublehanded zeil-prestatie ging naar Frans Budel en Ysbrand Endt. Zij wonnen de Globe40, een doublehanded zeilwedstrijd rond de wereld voor Class 40 jachten. Van de negen boten aan de start, finishten uiteindelijk vijf boten. Niet eerder is voorgekomen dat een Nederlands team een doublehanded rond-de-wereld-race won. Zij zetten daarmee een uitzonderlijke prestatie neer. De Globe40 wordt in Frankrijk gezien als één van de drie grote rond-de-wereld-wedstrijden naast de Vendée globe en de Ocean Race.

Zij krijgen de Doublehanded Award met name voor de etappe winst van Mauritius naar Auckland (2022). De finale winst van deze bijzondere wedstrijd, een aantal maanden later, is de kers op de taart. Na maar liefst 7000 mijl wonnen zij de etappe naar Auckland met slechts een half uur tijdsverschil op nummer 2. “Voor Frans was de aankomst in Auckland het mooiste moment”, herinnert Ysbrand zich. “Zijn vader (Nico budel – red.) moest eerder (2008) op een soortgelijke etappe van Zuid-Afrika naar Nieuw Zeeland opgeven na kielproblemen. Aankomen én winnen, daar heeft hij het voor gedaan. En zijn vader heeft dat nog mee mogen maken (Nico Budel overleed 27 november 2022 – red.).”

Voor de Doublehand Award heeft de Jury naast het Team Sec Hayai ook twee andere teams. Uit het Juryrapport: De andere 2 genomineerden zijn:

Patrick ten Brinke & Harmen de Jong, die met de Hodspur een HOD35 afreizen naar Zweden om deel te nemen aan het wereldkampioenschap doublehanded een geweldige 3e plek weten te veroveren, wedstrijdzeilen met z’n tweeen op hoog niveau!

Jankees & Floris Lampe, vader en zoon op een race bak in de TwoStar. Met een internationaal veld de plas over naar Newport Road Island een bekende route voor Jankees die in 2009 deze wedstrijd in recordtijd solo won maar nu met zijn zoon samen, hoe gaaf is dat! Resultaat in 2022 …weer 1ste Chapeau

De Henk Bezemer Trofee is vernoemd naar de in 2016 overleden, oud jury-voorzitter van de Shorthanded Awards: Henk Bezemer. Henk Bezemer was de nestor van de Nederlandse zeiljournalistiek, vanaf het eerste uur betrokken bij Zeilen als redacteur en later als adviseur bij Zeilhelden. Werd voor het grote publiek bekend door zijn spraakmakende solo avonturen met een Waarschip 570 op de oceaan. Hij zeilde in 1990 van Nederland naar de Azoren en terug. Hij herhaalde deze reis later nog eens zonder moderne navigatie apparatuur.

Reacties

Reacties