Hoe ik begon met zeilen en verliefd werd op The Ocean Race

Voor mij begon het allemaal op de grens van de provincies Groningen en Drenthe. Ik had het geluk in mijn jeugd veel tijd door te kunnen brengen aan het Paterswoldsemeer net onder de stad Groningen. Zeilen, kanoën, roeien en voetballen zo bracht kleine Jelmer veel van zijn weekenden en vakanties door.

We varen deze dagen vanuit Scheveningen met verschillende relaties van onze sponsoren JAJO en Batenburg Techniek N.V. Een vraag die regelmatig gesteld wordt door de gasten, voor wie het vaak de eerste keer op een zeilboot is, is hoe ik begonnen ben met zeilen en vervolgens in het professionele zeilen terecht ben gekomen.

Voor mij begon het allemaal op de grens van de provincies Groningen en Drenthe. Ik had het geluk in mijn jeugd veel tijd door te kunnen brengen aan het Paterswoldsemeer net onder de stad Groningen. Zeilen, kanoën, roeien en voetballen zo bracht kleine Jelmer veel van zijn weekenden en vakanties door.

Het was daar aan het Paterswoldsemeer bij Vereniging Watersport de Twee Provinciën (VWDTP) waar ik in 2006 een presentatie bijwoonde van Simeon Tienpont over de Volvo Ocean Race. Simeon, ook hij leerde het zeilen bij VWDTP, was als zeiler aan boord van de ABN AMRO II net onderdeel geweest van de grootste (Nederlandse) Ocean Race campagne ooit. Zijn verhaal op die avond in Groningen inspireerde mij en bij thuiskomst heb ik wekenlang op internet naar beelden van de Volvo Ocean Race gekeken. Het was de begintijd van YouTube en ik leek wel verliefd op de beelden van die prachtige race.

Maar zelf zat ik nog even in de kleine boten. De optimist werd ingeruild voor de Laser en een paar jaar later won ik de Nederlandse selectie voor de Jeugd Olympische Spelen in 2010. Uiteindelijk ging ik niet omdat we ons niet wisten te kwalificeren maar het leverde me wel een uitnodiging op voor de Topzeilacademie van het Watersportverbond. En dus verhuisde ik vanuit Groningen naar Den Haag.

In Den Haag, de stad aan zee, aangekomen groeide mijn liefde voor de grote boten snel. Ook kwam ik in contact met Roy Heiner. Diezelfde Roy gaf mij in 2014 de kans om als schipper van de Team Heiner Talents aan de slag te kunnen. Ik mocht een team selecteren en al snel zeilden we rond in het Nederlandse circuit op een boot half zo groot als de VO65. Tijdens de 24uurs race, een klassieker op de Nederlandse wateren, ervaarde ik mijn eerste nacht op zee. Een vormende periode voor mij als zeiler, als schipper en als persoon.

Na de Team Heiner Talents volgde eind 2016 met Team Dutch Wave ons eigen matchrace team. Met Rutger VosJorden Van Rooijen en Robin Jacobs hadden we een duidelijk doel: zoveel mogelijk zeilen en onszelf in de kijker spelen. In de zomer in Europa maar we vertrokken ook drie jaar lang in de winter naar Australië om daar te kunnen varen. Overigens een prachtig land met een waanzinnige zeilcultuur. Elke dag zaten we daar op het water. In onze laatste winter wonnen we als eerste Europese team ooit de grootste matchrace wedstrijd voor zeilers onder 25 jaar. Nog steeds één van mijn overwinningen waar ik het meest trots op ben. 

Van 27 t/m 30 april, zijn we voor even weer terug in het match racecircuit. Met Team Dutch Wave nemen we deel aan de Poolse stop van de World Match Race Tour. Dit keer geen trainingskamp, specifieke verwachtingen of doelstellingen. We willen gewoon weer een keer lekker met zijn vieren een paar potjes zeilen. Voor Rutger, Jorden en mijzelf een mooie gelegenheid om weer even scherp te worden voordat we eind mei met Team JAJO in The Ocean Race aan de herstart verschijnen.

Jelmer van Beek, schipper Team JAJO in The Ocean Race

Reacties

Reacties