Evi van Acker (BEL)

Was jarenlang de best presterende Vlaamse vrouw in de Laser radiaal. Werd in 2006 en 2007 Europees Kampioen, stond in 2011 1 op de ISAF World Ranking en won brons op de Olympische Spelen van 2012.

Evi (1985) was zes toen ze bij de Royal Belgium Sailing Club in Heusden begon met zeilen. In de Optimist uiteraard en in die klasse werd ze al in 1998 Europees Kampioen. Via de Europe (toenmalige olympische klasse voor vrouwen) ging zij naar de Laser radiaalklasse. Daarin werd zij tweemaal Europees Kampioen (2006 en 2007). In die klasse werd zij op de Olympische Spelen van Peking (2008) 8ste.

Evi won ook 4 medailles op het WK:  zilver 2011, brons 2014, brons 2015 en zilver 2017.

Een van de piekjaren voor Evi was 2011. In dat jaar werd zij opnieuw Europees Kampioen, pakte ze zilver op het Olympisch Test Event in Weymouth, werd ze tweede in de World Cup Series en is zij onderscheiden met het Vlaams Sportjuweel. Zij is de enige zeiler die deze bijzondere Vlaamse onderscheiding heeft gekregen.

Bij de Olympische Spelen van 2012 (Weymouth/Londen) behaalde ze brons in haar klasse.  Datzelfde jaar kreeg zij in België de Nationale Trofee voor Sportverdienste, werd ze onderscheiden met de Vlaamse Reus en werd zij Sportvrouw van het Jaar.

De jaren daarna werkte zij hard om bij de internationale top te blijven. Bij de Wereldkampioenschappen van 2014 in Santander behaalde brons in de Laser radiaalklasse. In 2015 won zij onder andere de Trofeo Princesa Sofia en de Garda Trentino Olympic Week.

Maar bij de Olynmpische Spelen van 2016 (Rio de Janeiro) kon zij de verwachtingen niet waarmaken omdat zij last had van een infectie die ze eerder had opgelopen tijdens een trainingsstage. Zij eindigde net naast het podium op de 4de plaats.

Evi heeft jarenlang topsport en studies gecombineerd en behaalde tijdens haar topsportcarrière een Bachelor in de chemie en een Master in de bio-ingenieurswetenschappen. Op 14 september 2017 kondigde ze het eind van haar profcarrière aan. In het jaar dat ze afscheid nam won zij de WC Hyères, World Cup Final in Santander en werd zij 2e op het WK.

Evi van Acker werkt momenteel als technisch directeur voor Wind en Watersport Vlaanderen.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties