‘Moonbow’ tijdens de Bruine Bank Race

Ik mocht deze bruine bank race meevaren op de Spitfire, een J121. Het was erg leuk racen omdat er een paar J122’s deelnamen en die liggen qua rating, en dus in de vloot, erg dicht bij ons. We begonnen met een redelijke breeze bij de start op weg richting Rotterdam.

Een uur na de start kwam de eerste bui al over waar flink wat wind en vooral ook heel veel regen uitkwam. Terwijl het steeds meer begon te schemeren hebben we het eerste stuk van de race voornamelijk upwind gevaren. In dit rak begonnen we een redelijke voorsprong op onze tegenstander op te bouwen. Ondertussen was het tijd voor de eerste off-watch dus ben ik mijn bed ingedoken. Toen ik een tijdje later weer boven kwam was het al helemaal donker en was de prachtige volle maan volop te zien. Af en toe verstopte die zich achter een bui waaruit in de verte af en toe wat flitsen kwamen. De wind was intussen afgenomen en begon wat te draaien. Omdat de wind maar bleef draaien werd de keuze in zeilen ons wat moeilijk gemaakt. Er was al voorspeld dat er een hogedrukgebied, die al die draaiingen veroorzaakte, voor de kust van Nederland langs zou komen. In de voorspellingen zou deze alleen redelijk noordelijk blijven waardoor we niet de kern zouden raken.

Rotterdam in de schemering

Onder het genot van een prachtige “moonbow”(een regenboog veroorzaakt door maanlicht), die niemand van ons team eerder had gezien, voeren we downwind verder. Rond 2 uur ‘s nachts begon de wind steeds meer af te nemen: We waren toch de kern het hogedrukgebied in aan het varen met de hele vloot. De eerste boten voor in het veld begonnen al snel redelijk stil te liggen, waardoor de boten die verder achterin lagen en wel nog wind hadden mooi dichtbij konden aansluiten. Zo was onze opgebouwde voorsprong in een keer bijna helemaal weg.

Toen we een tijdje hadden gedobberd kwam de wind gelukkig alweer opzetten. We waren, voordat we het hoge drukgebied raakten, het stukje tussen twee exclusionzones ingevaren dus we konden alleen maar een rechte lijn varen en dealen met hoe de wind draaide.
Toen we om de boei gingen voor de kust om weer terug naar het zuiden te varen, was er een hectische drop waarin de kite in de voorstag terecht kwam. We werden kort ingehaald door 2 boten achter ons. Gelukkig konden we ze, toen de kite eenmaal beneden was weer terug inhalen.

Toen het weer licht werd was alles weer redelijk droog geworden, kwam de zon zelfs een beetje door, en stond er een rustige breeze van 12 kn. We waren weer een beetje uitgelopen op de boten achter ons. Helaas was het niet genoeg om er met de winst van door te gaan, dus uiteindelijk zijn we tweede geworden in de ORC1 klasse.

Christiane Walta

(Is lid van de Team Heiner Talents en zeilt daarnaast ook in andere offshore zeilteams mee. haar doel is om ooit The Ocean Race te varen)

Reacties

Reacties