Snelste onder de 21 bij de Round Texel?

Yesss! Het is gelukt, sneller dan je vader de Round Texel varen. Voor Emilie van Eps was dat the boat to beat en met ongeveer een uur voorsprong wist ze haar vader achter zich te laten. En nog zo’n 200 boten want ze wist als 47ste te finishen in 4 uur en 14 minuten.

“Ik ben er tevreden mee”, zegt ze, “Helaas geen top 20”. En na een beetje aandringen. “Ja dit is goed ja. We hebben nauwelijks fouten gemaakt, dat maakt dat het goed ging. Volgend jaar doen we zeker weer mee.” Ze is er nog een beetje bescheiden onder, maar het is een topprestatie. Voor het eerst de Ronde varen met een zeilpartner die nog geen jaar kent en dan op de 47ste plek binnen komen. “Volgens mij zijn we zelfs de jongste onder de 21, ik dacht dat daar ook een prijs voor was, dus ik heb de organisatie gemaild.”

Emilie heeft de Ronde gevaren met vaste zeilpartner Hendrik Franssen. Franssen komt van Texel, kent het water rond het eiland op zijn duimpje en heeft al 2x eerder de Ronde gevaren. “We kennen elkaar van zeilschool de Eilander op Texel, hebben samen het NK gevaren in april, dat ging lekker en dus besloten we voor de Ronde te gaan. Dat hij van Texel komt is zeker een voordeel. Hij kent de ondieptes en herkent waar we waren. Een verbeterpunt voor ons is beter kijken waar de gates zijn waar we doorheen moeten. Een van de gates hebben we bijna gemist. Gelukkig hadden we het net op tijd in de gaten en konden we die goed ronden. Niet alle gates zijn goed aangegeven. Soms had de organisatie dat wel duidelijker kunnen doen. Maar wij moeten ons ook beter voorbereiden.”

Een ander verbeterpunt is hun eetpatroon. “We moeten de volgende keer wel beter op onze voeding letten. De hele wedstrijd hebben we maar 1 muesli reep gegeten terwijl we er wel 10 mee hadden. Volgend jaar kunnen we misschien beter wat meer eten tijdens de race.”

Qua vermoedheid viel de wedstrijd mee. Al is Emilie wel blij dat de de toertocht, een dag voor de eigenlijke wedstrijd, werd afgeblazen. “Bij de toertocht op vrijdag is 30 knopen wind gemeten bij de vuurtoren. Wij zaten niet bij de eerste boten want ik moest nog een toets doen. Die heb ik op het strand gedaan en toen zijn we snel vertrokken. We zagen al snel dat er veel wind was en dat er schade werd gevaren. Er is zelfs een boot doormidden gegaan. Toen zijn alle boten teruggestuurd, behalve die er al voorbij waren.”

En wat ze anders zou doen? “Elke nacht op het strand slapen, dan kan je ’s avond ook een beetje klussen aan je boot. Niet omdat het altijd moet, maar omdat een beetje prutsen aan lijntjes ook relaxed is.”

Reacties

Reacties