Lucas Schröder 1975

Is opgeleid als econoom, combineert zijn professionele loopbaan als organisatieadviseur graag met ambitieuze en avontuurlijke (zeil)projecten.

Zijn wedstrijdzeilcarriére begon in open boten en leidde tot deelname aan meerdere Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen.

Zijn zeilcapaciteiten kwamen echter pas optimaal tot hun recht toen Lucas het oceaanzeilen ontdekte. In 2007 deed hij voor de eerste keer mee aan de Transat 650. Na 27 dagen eenzaamheid zeilde hij zeer verrassend als zevende over de finishlijn in Brazilië.
“Dit is de beste Nederlandse prestatie ooit in zo’n oceaanrace”, legt Lucas uit. ”Het gaat er niet alleen om wie zijn zeilen het beste trimt, maar vooral om hoe je omgaat met tegenslagen. Technisch, maar ook mentaal.”

In 2011 deed Lucas weer mee aan de Transat 650, dit maal in de Proto klasse. Hij finishte 9de – ondanks een zware knieontsteking – in overall en in zijn klasse van 32 boten. In datzelfde jaar werd Lucas in de categorie Zeezeilen genomineerd voor de Conny van Rietschoten Trofee, samen met Wouter Verbraak en Laura Dekker. Hij trok zich terug als genomineerde omdat hij zich ongemakkelijk voelde met de nominatie van Laura Dekker. In zijn ogen werd daarmee gestimuleerd om steeds jongere kinderen op een mogelijk gevaarlijk avontuur te sturen op jacht naar een record of bekendheid.

In 2015 haalde Lucas, als expeditieleider van de expeditie Joint Venture Earth, samen met Stichting Wad Duurzaam, het zeilschip van wijlen Wubbo Ockels terug naar Nederland. Het doel was om het schip om te bouwen tot een expeditieschip dat op kracht van wind en waterstof in een seizoen rond de noordpool kon varen. Met deze expeditie wilde het team van Joint Venture Earth en Stichting Wad Duurzaam klimaatverandering zichtbaar maken en tegelijk ook duurzame waterstof als een van de belangrijke onderdelen van verduurzaming van de energie keten bekendheid geven onder het grote publiek, beleidsmakers en beslissers. De expeditie heeft om gebrek aan financiële middelen nooit plaatsgevonden, maar is inmiddels wel uitgericht met een waterstof fuel cell en verkocht aan de provincie Groningen als vlaggeschip voor haar ambities in waterstof.

In 2022 ontwikkelt Lucas samen met Annemieke Bes een trainingsprogramma voor zeilboot eigenaren die willen gaan wedstrijdzeilen op serieus (internationaal) niveau. Het doel is om in een korte tijd bij eigenaren stuurcapaciteiten, tactiek en overzicht te ontwikkelen zodat zij met een goed team op internationaal niveau wedstrijden als stuurman kunnen varen (owner driven classes).

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties