Sander Bakker 1972

Kelner, tuiger, solozeiler. Bakker is een man van diverse kwaliteiten. De eerste Nederlander die de beroemde Mini Transat uit zeilde. Eén van de weinige Nederlanders die succesvol deelnam aan zowel het Mini-circuit als het Figaro-circuit. Solozeiler pur sang, een gedreven en ervaren deelnemer aan zware wedstrijden. 

Na de introductie in de zeilsport op Vlieland kreeg Bakker al snel het virus goed te pakken. ‘Als een drugsverslaafde’ staat op zijn site. Begonnen in een X79 waarin hij in vanaf 1997 wedstrijden voer. Voor zijn Mini campagne voer hij een eerste NK X79 mee ‘voor spek en bonen’: “ik wist het verschil tussen bakboord en stuurboord niet en had nog nooit een spi gezet.” Het jaar erop werd hij Nederlands kampioen. 

Al snel werd de interesse van Sander voor de Mini Transat groot genoeg om serieus te overwegen mee te doen aan deze extreme race. Met kenmerkende voortvarendheid wist hij vanaf 2001 in het Mini circuit mee te varen. Na vele mijlen, euforische momenten en tegenslagen finisht Sander, als eerste Nederlander ooit, op 2 november 2001 in de Mini Transat van Les Sables d’Ollonnes naar Bahia in Brazilië.

Een jaar later monstert Sander aan als co-schipper bij Nico Budel aan op de Hayai om de Round Britain and Ireland Race te varen. Deze race is minder lang dan de Mini Transat en wordt doublehanded gevaren. Een Beneteau 40.7 brengt de heren naar een vierde plek in het klassement, een prima prestatie in een internationaal veld. 

Het solozeilen zit in het bloed, in 2003 start Sander zijn Figaro campagne. In een groot veld deelnemers met beroemde namen weet Sander zich uitstekend staande te houden en mooie resultaten te behalen. 

Met de ervaring van duizenden zeemijlen en competitie op het hoogste niveau zet Sander zich in als professionele bemanning gedurende de jaren na zijn Figaro-campagne.

Na jaren zeilen op topniveau en met de ervaring van duizenden zeemijlen werkt Sander vanaf 2007 als tuiger. In het verlengde van zijn passie ontwerpt hij hightech tuigages voor wedstrijdschepen. 

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties