Jan Luyendijk 1941 – 2007

Sociale solo-zeiler, bedenker van onder andere de Nek aan Nek Solo en misschien wel de populairste solo zeilwedstrijd de 200 Myls Solo.

Velen kennen Jan Luyendijk als de bedenker van de 200 Myls Solo, maar niet iedereen weet dat Jan meerdere computerprogramma’s heeft geschreven voor zeilwedstrijden. Daaruit zijn verschillende professionele wedstrijdprogramma’s ontstaan die nog steeds in de wijde omtrek van het Gooi worden gebruikt door de diverse watersportverenigingen.

In de jaren 80 was Jan wedstrijd-secretaris en -leider bij de HSV de Zuidvogels, de voetbalclub uit Huizen. Nadat hij hiermee was gestopt is hij actief geworden bij de watersportvereniging AVOH (Activiteiten Vereniging Oudehaven) en later ook bij Gooierhaven. Hij genoot iedere week van zomeravondwedstrijden van de AVOH en Gooierhaven en zeilde zelf tevens vele wedstrijden, zoals de 24-uurs race, Eenzame Noord race. Soms met bemanning maar hij zeilde ook heel graag solo.

Jan was een sociale zeiler die je na de wedstrijd vaak zag in de kantine om met de andere zeilers de wedstrijd nog eens door te nemen. Daarnaast was hij webmaster voor de websites van de AVOH en wedstrijdcommissaris bij de KNWV, het Koninklijk Watersport Verbond.

Uit zijn interesse in solowedstrijden en geinspireerd door Singlehanded van Reid ontstond in 1996 de 200 Myls Solo. Een mildere versie van de extreme Singlehanded waar alles bij voorkeur onder zeil gedaan moest worden.

De eerste wedstrijd deden er 5 deelnemers mee, maar door de snel groeiende populariteit moest dat aantal in 2004 beperkt worden tot 100. Meestal was de 200 Myls al volgeboekt, een paar uur nadat je online kon inschrijven. Honderden schippers moesten ieder jaar worden teleurgesteld. In de latere edities mochten er 140 solo-zeilers meedoen.

In totaal elf edities heeft Jan zelf georganiseerd, voor de 12de editie lag alles al klaar, maar werd Jan ziek. Toen is er besloten de race voor dat jaar af te gelasten. Vlak voor zijn dood vroeg Jan aan zijn zoons om de 200 Myls in een stichting voort te laten bestaan zodat de wedstrijd ieder jaar gevaren kon worden.

Om de herinnering aan Luyendijk hoog te houden, is de Jan Luyendijk Trofee in het leven geroepen. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een schipper die een bijzondere prestatie heeft geleverd tijdens de 200 Myls ‘SOLO’ zeilrace.

Jan Luyendijk is in 2006 voor zijn inzet en passie voor de zeilsport geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties