Bertus Buys 1937

Kocht zijn eerste zeilboot (een BM) in1967 maar  had al eerder het water ontdekt als jongmaatje (14 jr) op een Scheveningse haringlogger. Na twee jaar maakte hij de overstap naar de grote vaart en scheepte in aan boord bij de ‘Langkoeas’ v/d Rotterdamse Lloyd; als ketelbinkie na eerst een matrozenopleiding gevolgd te hebben.

Bertus in 2007, aan de westkant van het Panamakanaal.

Voer daar twee jaar op diverse schepen die  hoofdzakelijk op Indonesië, Filippijnen en Amerika vracht vervoerden en zwaaide  af als matroos (18 jr) om daarna zijn dienstplicht te vervullen. Na te zijn afgezwaaid en in de burgerwereld te zijn beland kreeg het water weer vat op hem en huurde hij af en toe een BM en kwam zo in het zeilerswereldje terecht.

Na de BM (1967) kwam een Victoire 22 (1969), zijn eerste kajuitjacht. Om op ruimer water te kunnen zeilen stapte hij in 1972 over naar een Albin Vega en die bracht hem naar zout water. Scheveningen werd zijn thuishaven. Daarna volgde een Contest 31 waarmee Bertus onder andere naar Denemarken zeilde en ook de IJspegel (winter) wedstrijden in Scheveningen. Maar zijn droom was de OSTAR zeilen. Sinds de eerste Observer Single Handed Trans Atlantic Race (OSTAR) in 1960 volgt Bertus deze ‘moeder van alle solo-zeil wedstrijden’.

In 1977 kocht Bertus Buys een Nicholson 35 en zwierf hij met familie steeds verder de zeeën op (oa Middellandse Zee). Toen Bertus tijdens de Hiswa van 1981 Burg Vennemans ontmoette (Burg zeilde de OSTAR van 1978), kreeg hij het adres van de organiserende jachtclub (RWYC). De volgende dag schreef Bertus zich in voor de race van 1984  Hij zou de klassieker in totaal 5x varen. In 1984 en 1988 in zijn Nicholson 35 en in 1996, 2000 en in 2005 in een Standfast 40. De finish haalde hij 4x, een keer was dat na een aanvaring vlak voor de Canadese kust.

De vijfde keer dat hij de OSTAR startte besloot hij de wedstrijd niet uit te varen. Hij week uit naar de Azoren en besloot ter plaatse om rond de wereld te zeilen. Dat deed hij van 2006 tot 2010.

Zijn schip heeft hij vorig jaar verkocht; “maar ik denk nog elke dag aan de OSTAR en mijn rond de wereld-trip”, weet hij te melden als ik hem bel. “Gelukkig kan ik nog lopen, zwemmen en skieën. En ik kan zeggen dat ik al mijn dromen waar heb kunnen maken!”

Reacties

Reacties