Spannend, meeslepend en rauw

Een korte samenvatting voor wie het boek niet kent. Zeilboot ‘Bark Europa’ heeft in maart vorig jaar haar langste tocht ooit gemaakt: meer dan 17.500 kilometer van Argentinië naar Scheveningen. Noodgedwongen, omdat de wereld op slot ging toen het coronavirus uitbrak en de hele wereld in haar greep nam. In dit boek komen de ervaringen van verschillende bemanningsleden naar voren.

Het boek leest als een trein. Elk hoofdstuk vormt een week en begint met een kort overzicht van de wereldwijde situatie op dat moment: welke maatregelen ingaan in Nederland, hoeveel doden er zijn gevallen in totaal, de druk op de ziekenhuizen. Het begint met een verontrustend hoofdstuk waarbij de kapitein voor het eerst te maken heeft met dit nieuwe virus en door het hele boek heen maakt de auteur duidelijk hoe ontzettend weinig informatie de bemanning had.

Dit maakt het echter niet een treurig of deprimerend verhaal, integendeel. Het is een eerlijke weerspiegeling van de bemanning, die ondanks alle enge berichten van thuis het dagelijks leven aan boord oppakken en uitvoeren. Bovendien worden er ook leuke details gedeeld met de lezer: over de “postbode” aan boord, de grapjes en spelletjes en het unieke mini-maatschappijtje dat ontstaat op de oude driemaster.

Het is een heerlijk boek om op een vrije middag te lezen en wat je in één keer uit wil lezen. Het verhaal is duidelijk opgebouwd en ondanks dat er veel mensen in voorkomen, raak je als lezer niet in de war. Het neigt zichzelf soms een beetje te herhalen in de moeilijkheden die de bemanning tegenkomt, maar verder is het een enorm levendig boek die de lezer in zijn greep neemt. Er zitten ook prachtige foto’s bij die aansluiten bij de verhalen die worden verteld.

Ook voor niet-zeilers is het een interessant en spannend boek om te lezen, kennis over zeilen is zeker niet nodig. Verder is het ook een reflectie naar het begin van de coronatijd. Niet alleen de bemanning wist niet wat ze te wachten stond: wij ook niet.

Al met al een spectaculair boek over een spectaculaire tocht. Het is leuk om te krijgen maar zeker ook een aanrader om in je eigen kast te hebben staan. In een periode waarin de wereld stil leek te staan, is het fijn om in de bladzijdes 17.500 kilometer af te leggen.

Recensie ‘De reis van de Bark Europa’ door Fiep Herinckx

Reacties

Reacties