Er is geen verschil tussen water en hemel, geen maan geen ster te bekennen …

Christa praat ons bij over de Fastnet Race op de Ocean Breeze (aka Sanya). Deze keer niet alleen een blog maar ook een video, opgenomen in de thuishaven Vigo. Maar eerst moeten ze The Rock nog ronden …..

Dinsdag 10 augustus, 08.45 -> Nu fastnet en jarig vandaag!!! Maar nogal wat probleempjes, en super weinig wind😭

Wij hebben hier gerond, hij (Alex Thomson, red) nog niet. Wij keihard gewerkt om door no wind zone bij de rots te komen… met MHO… (zie tracker 😭) Alex fietste hem er makkelijker langs…

The Boss op de achtergrond

In de eerste nacht is ons stuurstand afgebroken… Gelukkig MacGyver Ysbrand en Michiel aanboord. Zij er toch nog iets van weten te maken, zodat we door konden…

Oh ja onze tactiek heeft gewerkt, maar inmiddels alles weer verspeeld bij weinig wind rondom de Rock😔

MacGyver is nooit ver weg op een Volvo 70

We blijven op de zelfde hoogte van Alex varen maar wij hebben binnen door gekozen bij de exclusion zones, van de Scillies… 10 mijl upwind en dan mag de MHO er weer op!
Zo blij met Chiel en Vince anders was het geen race geworden. De meeste bemanning is moe van het slepen met de zeilen. De brute bewegingen van ’t schip al het grind-werk. Er ligt meer op onze schouders. Nog zo’n 200 mijl te gaan tot aan de finish. 🙌🏽 nu hopen dat de wind blijft, A3 ligt klaar …..

De laatste mijlen, 22 mijl naar de finish. De wacht van vannacht was zwaar, pikdonkere nacht de vermoeidheid eist zijn tol bij de hoist van de MHO ontstaat een incidentele tack. Het stuur- en trim-werk met de MhO vergt veel er is geen verschil tussen water en hemel, geen maan geen ster te bekennen. Het gevoel dat je rondjes stuurt. Chiel en ik doen om ’t half uur stuurwissels, langer houden we ’t geconcentreerde stuurwerk niet vol. We halen mooie gemiddelde snelheden. Om 2 uur neemt groep A en C ’t over.
En om 5:50 word ik uit een diepe slaap gewekt, normaal ben ik wakker voor het wisselmoment, nu ben ik nog ver weg. Chiel zegt kom we gaan ff lekker pushen tot de finish. Barber erop staysail erbij, ’t levert meteen weer meer snelheid op.

Ik check de navigatie beneden als Chiel staat te sturen. Ineens gaat t alarm af !MOB! Ik hol omhoog! En onderweg schreeuw ik in Ys zijn oor Manoverboord. Ik zie Chiel rustig sturen en de rest van de bemanning zit/ligt aan de hoge kant, van geen noodgeval bewust. Ik hol weer naar beneden Ys zit inmiddels achter de Nav. Het blijkt dat ’n paar mijl verderop sprake is van een vals alarm.

Michiel en ik zitten samen in groep B (we hebben een systeem van 4 groepen met een alternerend verloop . 3 uur op 3 uur af als de omstandighedent het toelaten. Vaak slapen we in ons pak vanwege opkomende tacks gijpen en zeilwissels, dan zijn we alle 5 aan deck.(om de 2 uur komt er frisse bemanning omhoog).

Hypr (voormalig VO70 Camper) zit ons op de hielen nou ja we zien ze als een piep klein stipje op de horizon en Sisi ligt nog 13 mijl voor ons. we stromen door naar Cherbourg 😁 Finish!!

Finish rond 16:00, nu bij de eilanden, veel stroom weinig wind en dan weer genoeg. FF kijken hoe ’t uitpakt!

Finish!

Reacties

Reacties