Angela Sails #15 – Hoezo Corona?

Bij terugkomst in Nederland vanuit de bergen is het nog steeds volop zomer en ik stap vrolijk weer op mijn boot en ga door met waar ik gebleven was. Eigenlijk had ik begin augustus naar Engeland gemoeten om voor Clipper Training te werken maar uiteraard zijn alle trainingen voor de rest van het jaar geannuleerd. Net als de Sneekweek (en dat deed mij veel meer pijn!) en alle andere zeilevenementen. 

Behalve het NK 16m2 en na wat heen en weer bellen regel ik een boot met bemanning en vol goede moed vaar ik mijn boot dan ook naar de Beulaker. Het wordt een sober maar leuk evenement. Geen sociaal programma maar op de een of andere manier lukt het toch altijd om genoeg biertjes te drinken. Het is toch weer even wennen om van grote boten weer op een kleine zeilboot te stappen en ik merk ook dat ik veel te weinig uren heb gemaakt.. Maar ik ben tevreden over het uiteindelijke resultaat. 

Tussendoor word ik gebeld door een jachtmakelaardij (aan het begin van de zomer heb ik mijn cv naar een aantal gestuurd) en zij zoeken iemand om een net verkochte Halberg Rassy samen met de nieuwe eigenaar vanuit NL naar Engeland te varen. Of ik dat wil doen. 

Daar hoefde ik uiteraard niet lang over na te denken en binnen no time maak ik kennis met de trotse eigenaar (Mr. R.). Een man met slechts een paar dagen zeilervaring maar ‘het leek hem zo leuk om een boot te hebben’. “Poe” dacht ik, dat wordt nog een pittige trip met zijn tweetjes. 

Rond die tijd zijn er heel veel ontwikkelingen met Corona, grenzen die dicht gaan etc. We zijn genoodzaakt om een persconferentie in Engeland af te wachten en in de tussentijd maken we de boot klaar voor vertrek. Daarnaast probeer ik Mr. R. een paar dingen bij te brengen over zijn boot en zeilen in het algemeen. 

Drie dagen later moeten wij gedwongen de beslissing nemen om de overtocht uit te stellen. De grenzen van Engeland gaan dicht en Mr. R. durft het niet aan om het risico te nemen om na de gegeven 48 uur het land binnen te komen. De volgende dag zit hij dan ook op het vliegtuig. We besluiten de trip uit te stellen naar een datum waarbij reizen weer mag. 

Deze datum komt maar niet en uiteindelijk stelt Mr. R. voor dat ik de boot maar met iemand anders moet over zeilen. Ik kan niet zeggen dat ik daar rouwig om was 😊

Ik bel mijn zeilvriendinnetje waarbij ik met mijn 5 Atlantische oversteken een beginner lijk. Zij is met de Clipper Race rond de wereld gezeild en heeft dingen meegemaakt waar ik alleen maar van kan dromen (of nachtmerries van kan krijgen). 

Begin september varen we in een dikke mist richting de sluizen van Kornwerderzand en na een koude, winderige maar verder prima tocht komen we aan in Hasslar Marina in Gosport (Solent). Een gebied (haven) dat ik goed ken door de Clipper trainingen. 

Ik had toen nog niet kunnen bedenken dat ik nog lang niet naar huis zou gaan.. 

Angela Brandsma

Reacties

Reacties