Sea Rangers van start met zeiljacht Tooluka

Vanaf vandaag beschikt de Sea Ranger Service over een zeiljacht waarmee de operationele fase van de jonge maritieme rangerdienst officieel van start is gegaan. De huurovereenkomst is getekend door oprichter Wietse van der Werf en de eigenaar van zeiljacht Tooluka: Eef Willems. Zij was donderdagochtend aanwezig bij de wachtswissel van de Sea Rangers op Willemsoord in Den Helder, de operationele basis van de sociale onderneming. Het zeer zeewaardige jacht Tooluka is het eerste schip waarmee de Sea Rangers aan de slag gaan op de Noordzee. Ervaringen die de komende maanden worden opgedaan, worden gebruikt om de afbouw van het eerste eigen zeilschip in 2019 te optimaliseren.

Nu is het eindelijk zover dat werk kunnen maken van een schone en gezonde zee door actief natuurherstel mogelijk te maken, wetenschappelijk onderzoek te faciliteren en duurzame ondernemingen in de blue economy te ondersteunen.

Hiermee is de sociale onderneming van Wietse van der Werf begonnen aan de operationele fase. “Dit is de volgende grote stap in de ontwikkeling van de Sea Ranger Service. Na het Bootcamp afgelopen voorjaar hebben we twaalf Sea Rangers in dienst genomen en opgeleid, nu is het eindelijk zover dat we hen stapje voor stapje echt in gaan zetten voor de doelen van de organisatie. Werk maken van een schone en gezonde zee door actief natuurherstel mogelijk te maken, wetenschappelijk onderzoek te faciliteren en duurzame ondernemingen in de blue economy te ondersteunen. We zijn Eef Willems van de Tooluka enorm dankbaar dat ze ons de kans geeft te gaan laten zien waar de Sea Rangers in de praktijk toe in staat zijn.”

“De timing kwam voor ons perfect uit” Vult Eef Willems aan. “Na jarenlang varen in arctische wateren hadden mijn partner Jan en ik besloten een jaar aan wal door te brengen. Dat ons scheepje nu door deze jonge mensen met een missie gaat worden gebruikt vinden we te gek. We hebben ons goed ingelezen, kritische vragen gesteld maar zijn ervan overtuigd dat de Tooluka bij hen in goede handen is en een belangrijke bijdrage vormt om dit geweldige initiatief op gang te helpen.”

De jongvolwassen rangers zijn na de selectie die volgde op het Sea Ranger Bootcamp opgeleid door Zeezeilschool Scheveningen en gaan een jaar uitproberen welke beoogde taken wel en welke niet door hen kunnen worden uitgevoerd.

De Tooluka, en na afbouw het eigen zeilschip, gaat bemand worden door een kapitein, een stuurman en zes Sea Rangers die elkaar om de twee weken afwisselen in Den Helder. De jongvolwassen rangers zijn na de selectie die volgde op het Sea Ranger Bootcamp opgeleid door Zeezeilschool Scheveningen en gaan een jaar uitproberen welke beoogde taken wel en welke niet door hen kunnen worden uitgevoerd. Deze pilot wordt uitgevoerd in overleg met de Rijksoverheid op initiatief van de Sea Ranger Service.

De Sea Ranger Service wordt mogelijk gemaakt door een diversiteit aan steun- en investeringspartners als Rabobank Foundation, Citylab010 van Gemeente Rotterdam, Randstad, Stichting DOEN en allerhande sociale impact-investeerders.

Eef Willems met de Tooluka onder zeil, varend langs ijsbergen op Antarctica.

Reacties

Reacties