VOR Newsflash: Brunel zet aan, finish rond 2300 verwacht

Na ronden het gisteravond van het laatste waypoint North Ronaldsay bij de Schotse Orkney-eilanden moest de vloot van de Volvo Ocean Race flink aan de bak op de Noordzee. De voorspelde bijna-storm wind stond er, evenals de belabberde zee die knobbelig was. De TWS lag gemiddeld rond de 35 knopen met uitschieters boven de 40 knopen. Pas in de middag nam de wind iets af tot gemiddeld 25 tot 30 knopen. Het was dus een zware passage voor de crews van de VOR. Dit blijkt goed uit deze video van Team Brunel van vannacht.

In de zware omstandigheden kon de crew van Dongfeng Raceteam het niet meer bijbenen en moest meerdere boten voorbij laten gaan. Daardoor had Team Brunel alleen nog de Spaanse boot Mapfre voor zich. Urenlang hebben de boten vlak bij elkaar gevaren. Maar meter voor meter werd Mapfre ingehaald, door een betere zeiltrim, meer zeil en beter sturen. Uiteindelijk moest vanmiddag Mapfre zich gewonnen geven tegenover de vastberaden crew van Team Brunel die door bleven gaan. Nadat ze ingehaald waren liep de achterstand relatief snel op tot rond de 1,0 nm. Omdat in de windomstandigheden er niet veel veranderingen verwacht worden blijft het hopen dat Team Brunel deze etappezege kan pakken, zodat ze gelijk komen te staan met de andere kanshebbers op de eindoverwinning.

Spectaculaire beelden van de strijd om de eerste plaats tussen Team Brunel en MAPFRE zie video hier:

Omdat de finish een aantal mijl is opgeschoven is het resterende stuk korter, wat uiteraard in het voordeel van koploper Brunel is. Zie voor de navigatiedetails vanaf het laatste waypoint dat de vloot moet ronden, de vuurtoren Trubaduren aan bakboord houden, de onderstaande screenshots. De finish wordt vanaf 23:00 vanavond verwacht (Nederlandse zomertijd).
routing from Trubaduren to finish

De finish ligt nu tussen twee rotsen in plaats van in het centrum van Göteborg.

Detail finish

Herman Caron

 

Reacties

Reacties