Feestelijke intocht Duurzaam Jacht op 26 mei in Medemblik

dj-aankomst_DSC7411w-small

Duurzaam jacht dat als eerste jacht de wereld omzeilde zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen arriveert 26 mei in Medemblik. ’s Middags stuurt schipper en initiatiefnemer Peter Hoefnagels zijn duurzaam jacht ‘Ya’ door een erehaag van boten naar het pas gerenoveerde Kasteel Radboud. Jacht en bemanning worden daar verwelkomd door de burgemeester en de wethouder duurzaamheid van Medemblik.

Duurzame wereldomzeiling
Hoefnagels vertrok in september 2016 vanuit Medemblik voor een wereldomzeiling met de Ya. Doel: laten zien dat iedereen duurzaam kan varen. Bij de bouw van het jacht, een ontwerp van Dick Koopmans, is duurzaam varen het uitgangspunt geweest. De Ya beschikt daarom over verschillende energie-opwekkers: zonnepanelen, een windmolen en elektromotoren die werken als dynamo tijdens het zeilen. Alle energiebesparende en energie-opwekkende toepassingen op het jacht zijn bereikbaar voor de doorsnee watersporter, ze komen zo van de plank.

Feestelijke afsluiting
Inmiddels vaart de Ya ergens tussen de Azoren en Nederland, met Medemblik als feestelijke eindbestemming. Je bent zaterdagmiddag 26 mei van harte welkom op het plein voor Kasteel Radboud. Check ook http://duurzaamjacht.nl/news/

Reacties

Reacties