Zeeschilders exposeren op kasteel Groeneveld

schilderij - Robin D'Arcy Shillcock
schilderij – Robin D’Arcy Shillcock
De zee schilderen is een vak apart. Toen ik op zoek was naar afbeeldingen bij mijn column Hondenwacht, heb ik veel zee-schilderijen en zee-tekeningen bekeken en als je net als ik van de zee houdt, zit er prachtig werk tussen.

Maritieme kunst bestaat al sinds de zestiende eeuw als zelfstandig genre. Vooral de Nederlandse schilders waren er goed in omdat Nederland een ijzersterke positie had in de scheepvaart en scheepseigenaren en kapiteins graag hun avonturen op het doek vastgelegd zagen. Vaak gebeurde dat in het atelier, puur vanuit de herinnering of de fantasie, maar er werd ook vaak een model gebruikt zodat een schip precies nageschilderd kon worden. Een tijdlang was het zelfs normaal dat zeeschilders aan boord gingen om tijdens de zeereis hun schilderijen te maken. Ook na de tweede wereldoorlog nodigde de Koninklijke Marine regelmatig zeeschilders uit om mee te varen op de allernieuwste nieuwe schepen.
Aan boord schilderen is nu niet meer de gewoonte – hoewel sommige zeeschilders wel degelijk een eigen schip hebben en aan boord schetsen of schilderen.

Sinds 1953 is er een vereniging van zeeschilders waarin de leden samenwerken om de maritieme kunst hoog te houden en onder aandacht van het publiek te brengen. Daarbij gaat het inmiddels niet meer alleen om schilderijen, maar ook om beelden, keramiek en ander ruimtelijk werk.

Een keuze uit het werk van de leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders is dit voorjaar te bekijken in de groene, parkachtige omgeving Kasteel Groeneveld. Het gaat om werk van Robin d’Arcy Shillcock, Winnifred Bastian, Frans Buissink, Geurt Busser, Ingrid Dingjan, Annet Hiltermann, Leentje Linders, Edith Madou, Johan Meeske, Ludo van Well en Coob Zeeman.

De expositie Zeeschilders in Groeneveld loopt van 14 april t/m 26 juni. Het adres is Groeneveld 2, 3744 ML Baarn. Geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. (Koningsdag gesloten.)

Check voor het werk van de andere leden www.zeeschilders.com. De zeekunst die als afbeelding geplaatst is bij de Hondenwachten – van leden én van niet-leden – kun je ook nog steeds online bekijken. (De tekst is er inmiddels ook als boek.)

Peter Veen

Reacties

Reacties