Tres Hombres blog: Cacao en rum laden

DSC_6427PSCS4

Jaar in jaar uit laden we de meeste lading die bestemd is voor Europa, vanuit het Caribische gebied, in de in de Dominicaanse republiek gelegen vrachthaven van Boca chica. Boca chica is een prachtig, door een eilandje en rif, voor de oceaan deining IMG_2794beschutte haven. Via een smal betond kanaal, vaar je tussen de branding door, de haven binnen, en maakt daarna een scherpe bocht naar stuurboord om aan de wind aan de loskade aan te kunnen meren. Dat wil zeggen in de middag, wanneer er een zeewindje waait. In de ochtend waait er een land wind, dus dan is het perfect om te vertrekken.

Boca Chica zelf is een plaatsje met een aantal marina’s, wat appartementen en een ongelofelijke verzameling van houten, betonnen en golfplaten gebouwtjes. Welliswaar onder de rook van Santo Domingo, maar met in de genoemde gebouwtjes, een charmante, overvloed aan kleine winkeltjes, eethuisjes en barretjes in Caribische sferen. Door de jaren heen heeft de Tres Hombres hier een heel aantal vrienden gemaakt, die het schip helpen waar nodig.

70 kilo zware zakken cacao worden met man en macht het laadruim ingedragen

Het is altijd spannend hoe lang we moeten wachten op de lading, de afgelopen keren hebben we steeds aan ongeveer een weekIMG_2782 genoeg gehad. Echter aan het begin hebben we ook wel eens een maand hier moeten wachten. Het laden zelf gaat op de meest traditionele wijze. 70 kilo zware zakken cacao worden met man en macht het laadruim ingedragen. Houten vaten met rum en melasse, worden met takels vanuit de fokkera, fokkemast en grotemast, op de centimeter nauwkeurig met de hand, door de bemanning en onder leiding van de eerste stuurman, het ruim ingehesen. Daarna alles garneren, sjorren en zeevasten. Er gaat altijd weer een zucht van verlichting door de hele bemanning, als we de riffen voorbij, het zeegat uit, koers naar de Atlantische oceaan zetten.

Ahoy,
Kapitein Jorne Langelaan
http://fairtransport.eu/

De vraag naar wijn uit Rioja en de Bordeaux regio stuurt het zeilende vrachtschip Tres Hombres op een onverwachtse reis in juni en juli van Amsterdam naar Rayon, Douarnenez en terug deze zomer.
Als je een zeiltocht langs de kust op een square-rigger zonder motor wilt meemaken, stap dan aan boord, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Reacties

Reacties