De Zeiltas van Ysbrand Endt

Als je de Vendee Globe wilt doen, moet je je realiseren dat er meer mensen de ruimte in zijn geschoten, dan dat er ooit in hun eentje non-stop rond de wereld hebben gezeild!

Ysbrand Endt is zakenman, zeiler, instructeur, partner van Christa ten Brinke en bovenal een denken, doener, regelaar en aanpakker. Hij zeilde de Mini Transat en won samen met zijn team vele nationale en internationale zeilkampioenschappen, legde vele mijlen offshore af en werkt nu aan een campagne in de Vendée Globe. Hij kan het zelf het best verwoorden, want communicatie is ook zijn vak:

Als je de Vendee Globe wilt doen, moet je je realiseren dat er meer mensen de ruimte in zijn geschoten, dan dat er ooit in hun eentje non-stop rond de wereld hebben gezeild! Dat vertelde mijn mentor en projectmanager Charles Euverte mij toen wij enkele weken geleden bij hem waren om de eerste lijnen van mijn plan – De Vendee Globe 2020- op te zetten.

De Vendee Globe, de zwaarste zeilrace rond de wereld. Non-stop, solo, rond de wereld op een race monster van 60 voet, 18 meter en een beetje (de Imoca60), uitgerust met Wingmast, Cantingkeel en Foils. En dat gedurende 24000 mijlen binnen 80 dagen. Dit is letterlijk in 80 dagen rond de wereld!

Dat is wat ik wil, dat is waar ik al over droom sinds ik als tiener in mijn Laser zeilde en bedacht hoe het was om dat dagen en dagen alleen te doen. En tijdens mijn mini-transat campagne in 2011 werd ik hierin nog eens bevestigd. Dit is wat ik wil, hier ben ik “thuis”. En elke dag als ik aan het werk ben als professioneel zeiler (op de Boudragon, of op de Sanya of op elk ander schip, is dit de gedachte die mij drijft. Dit is het allerhoogst. Meer is er niet. En nu gaat mijn Vendee Project beginnen….

Dit jaar staat alles in het teken van funding en projectmanagement. Mensen vinden en enthousiasmeren die mij willen helpen mijn project financieel te realiseren en de eerste belangrijke kerngroep creëren. Mensen met kennis, waar ik straks mijn leven, mijn emoties, mijn angsten, mijn alles aan durf toe te vertrouwen. 

(met dank aan Jesper Rasch)

Reacties

Reacties