Check Out Urban Sketching!

tekening – Rienk Vlieger

Urban Sketching verovert de wereld. Wereldwijd zijn er al ruim 60.000 Facebook-groepsleden, maar in de praktijk zijn het er natuurlijk nog veel meer. Wat Urban Sketching precies is? In het Engels is het mooi compact beschreven: “Our drawings are a record of time and place”. Urban Sketchers maken geen foto’s, maar kiezen ervoor om uit directe observatie een moment vast te leggen in een tekening. Het levert vaak schetsmatige tekeningen op vanwege de spontaniteit en snelheid waarmee een en ander wordt vastgelegd. Een urban sketcher heeft zijn schetskit altijd bij zich: een schetsboekje en een persoonlijke keuze aan tekenmateriaal. Vulpen en aquarelverf zijn een populaire combinatie. Via Facebook worden er sketchcrawls georganiseerd waarin deelnemers samen kunnen tekenen. Tips uitwisselen en delen via de sociale media is een vaste gewoonte van een urban sketcher.

Al een paar jaar ben ik zelf een enthousiast urban sketcher. Door te tekenen zie je meer, details vallen je op die je anders niet gezien had. Ik onthou de plek en het moment veel beter als ik er een schets van heb gemaakt.

Als watersporter heb ik een voorliefde voor maritieme situaties. Op vakantie ben ik vaak te vinden in Zuid-Europese haventjes of scheepskerkhoven. Maar ook in Nederland valt er veel te schetsen op het gebied van zeilen en watersport. De resultaten daarvan zie je zo nu en dan op Zeilhelden, want de redactie heeft me gevraagd of ik als urban sketcher zo nu en dan een maritiem evenement wil vastleggen. Een beetje zoals een rechtbankverslaggever dat doet, snelle schetsen maken van een interessante situatie. En wil je het zelf ook eens proberen? Check dan dit fraaie introductiefilmpje hieronder.

Rienk Vlieger

Reacties

Reacties