Wie woont daar op de boot? #9

Triskele - op de punt

Wie ben jij?
Hallo, ik ben Yvette de Jong, 40 jaar en ik woon sinds vorig jaar aan boord van een klein zeilschip. Ik ben opgegroeid aan de wal in Hilversum en daar heb ik tot vorig jaar gewoond. Van huis uit ben ik geen watersporter. Vroeger gingen wij altijd (aan de kust) kamperen. De vrijheid die ik kamperend heb ervaren, ervaar ik nu ook aan boord.
Ik werk freelance als scheepsfotograaf en redacteur (en nog een deel in loondienst). Op termijn is het de bedoeling om volledig als freelancer ergens op de wereld mijn werk te doen.

Op wat voor boot woon je?
Ik heb vorig jaar een zeilschip gekocht; een Jaguar 25 (7,60m) uit 1980. Op dit schip ben ik gaan wonen. Wonen op vakantie in een tiny house, zoals ik het omschrijf. Mijn thuishaven is Rotterdam Entrepothaven. Ik had een aantal vereisten waaraan mijn schip moest voldoen; een vast bed, de mogelijkheid om te koken, een vast toilet en stahoogte. Dat laatste was met mijn nog geen 1,60m niet al te lastig. Aan boord heb ik geen douche. Dit betekent dat ik van de faciliteiten van de haven gebruik maak.

 

Enige vorm van onrust in mijn hoofd zorgt ervoor dat ik aan het water beland om rustig te worden.

Trisekele - in LeeuwardenWaarom ben je op een boot gaan wonen?
Het water is altijd iets magisch voor mij geweest. Enige vorm van onrust in mijn hoofd zorgt ervoor dat ik aan het water beland om rustig te worden.
Een kleine 10 jaar geleden kwam ik in contact met zeilen. Ik had nog nooit gezeild/gevaren en ik wist ook niet wat ik er van moest vinden. Sterker nog; op de boot naar Texel werd ik al misselijk. Toch ben ik aan boord gestapt en heb ik kennisgemaakt met de watersport.

In de loop van de jaren wilde ik minder gaan werken om meer leuke dingen doen en meer te reizen. Minder werken zou ook betekenen minder verdienen. Die combinatie ging er niet voor zorgen dat ik het leven kon gaan leiden dat ik voor ogen had. Na veel denken en opties bekijken kwam het idee om op het water te gaan wonen. Ik ben gaan uitzoeken of het mogelijk was om permanent aan boord te mogen wonen. Dit bleek mogelijk te zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een schip dat voldoet aan mijn wensen en ik heb mijn huis verkocht.

Wat zijn de voor- en nadelen voor jou?
Erg cliché misschien, maar als voordeel zie ik de vrijheid die ik heb. Ik heb geen huur of hypotheek en mijn woonlasten zijn erg laag. De beperkte ruimte qua vierkante meters aan boord, weegt niet op tegen de ruimte die ik ervaar. De omgeving zorgt dat ik genoeg ruimte voel.

Het proces van ‘ontspullen’ en loslaten is gestaag gegaan. Van een eengezinswoning naar een zeilboot gaat niet in een week. Ik denk dat dit proces wel zo een twee jaar heeft geduurd. Inmiddels ben ik zo ver dat ik nog 2m3 aan spullen in een externe opslag heb. Het doel is om nog verder te minimaliseren zodat ik al mijn bezittingen aan boord kan hebben. Of dat echt gaat lukken? De tijd zal het leren.
Een nadeel weet ik eigenlijk niet te benoemen. Nou, ja om dan toch iets te noemen; de rode wijn wilde deze winter niet helemaal lekker op temperatuur komen 😉

Nee, ik heb het niet koud aan boord en dat komt omdat ik verwarming heb…

Hoe houd je de boot warm?Triskele - interieur
In bijna ieder gesprek over het wonen aan boord is er wel een vraag over; hoe verwarm je de boot, is dat niet koud of een soortgelijke vraag. Nee, ik heb het niet koud aan boord en dat komt omdat ik verwarming heb… Blijkbaar heerst er een beeld dat het koud is om aan boord te wonen.
Dit eerste jaar aan boord is een jaar van pionieren en ervaren. Ik heb een eenvoudige petroleumkachel gekocht. Geen ingewikkeld exemplaar, deze kan aan en uit. De temperatuur regel ik door de deur deels open te zetten of een trui uit te trekken. Uiteraard staat er, als de kachel aan is, standaard een luik open om vervelende gassen en geuren te voorkomen. Nou, ja de geur bij het aansteken en het doven, daar ontkom ik niet aan. Dit betekent dat ik regelmatig de kleding aan boord moet luchten of wassen. Eigenlijk valt de geur aan de kleding nog wel mee. Bij het doven van de kachel zorg ik dat ik even een rondje over de steiger wandel om de lucht uit de boot te laten trekken voordat ik naar bed ga.

Op zich voldoet deze kachel aan mijn eisen; het is voordelig en het geeft goede warmte. Of de petroleumkachel mijn permanente verwarming blijft, dat weet ik nog niet. Ik houd me aanbevolen voor goede alternatieven.

Heb je aanpassingen aan de boot gedaan?
De enige aanpassing die ik gedaan heb is het plaatsen van een warmwaterboiler. Verder heb ik een paar cosmetische dingen gedaan zoals andere bekleding en gordijnen.

Aan welke bootbewoner zou je het lijntje door willen geven?
Ik geef het lijntje graag door aan Alexandra en Stephan Tromp. Zij hebben hun huis en hun vorige zeilschip verkocht om in een ander schip aan boord te gaan wonen.

Reacties

Reacties