Grootste Caribische offshore vloot

rorc600 team

De grootste Caribische offshore vloot ooit, stond aan de startlijn van de RORC Caribbean 600. Eind februari is de 9de editie van deze -ondertussen- klassieker onder zeer wisselende omstandigheden verzeild. De Caribbean 600 is een beetje vreemde eend, want het is de enige offshore race in het Caribische zeilcircuit. Het trekt dan ook bijzondere schepen en een mix van deelnemers aan. Ruim 900 zeilers uit 30 verschillende landen namen deel aan deze wedstrijd. Professionals, oud-Olympiërs en gepassioneerde Corinthians deden mee aan deze 600 mijl race rond 11 Caribische eilanden, met start en finish in Antigua.

Bijzondere weersomstandigheden

De 2017 editie gaat de geschiedenis in als zeer competitieve race die werd beïnvloed door bijzondere weersomstandigheden. De race kende een fantastische start in perfecte condities. Drommen publiek beklommen met gevaar voor eigen leven de rotsen, om niets te hoeven missen van het spektakel. De angst onder de zeilers voor het aangekondigde lage druk systeem, met 360 ° draaiende windrichtingen, bleek terecht. Het weer varieerde enorm tijdens de race. Van harde vlagen in buien, tot wispelturige lichte wind en urenlange windstiltes. Het lukte dan ook lang niet alle boten om op tijd voor de prijsuitreiking op vrijdag binnen te zijn.

2015-rc600-race-course-pictureDit jaar sleepten de Amerikanen de meeste hoofdprijzen in de wacht gesleept. Hap Fauth’s American Maxi72, Bella Mente werd de overall winner van de RORC Caribbean 600 Trophy.  Er deden veel toppers mee. Multi-hull racers Phaedo 3 en Maserati; de Maxi’s Rambler 88 en Leopard 3, Superyachts zoals Swan 115 Shamanna en ook de Spirit of Tradition met oude en nieuwe classics zoals de in Nederland gebouwde Schooner Eleonora.

Er waren slechts drie Nederlandse deelnemers. De Tulip van Melle Boersma in de IRC Zero, de Jent van Herny van Melle in de CSA 2 en de NIX van Nico Cortlever in de CSA 1 (zie foto). De Nederlanders vielen niet in de prijzen, maar dat was met deze indeling ook niet haalbaar. Zo was de NIX ingedeeld met 4 super racers, waaronder de Rambler en de Leopard. Dat sloeg eigenlijk nergens op.

Bultrug walvis

Niettemin was het een geweldige ervaring deze race mee te maken. De natuur om ons heen en de race tussen de heel verschillende Caribische eilanden was magnifiek. Dag twee zagen we een waterspuit: dat bleek een bultrug walvis. Ook werd de boot af en toe begeleid door een konvooi dolfijnen. Het was geweldig om in de nacht door te varen onder de immense sterrenhemel met het gevoel van de stroom onder je. De uren vlogen voorbij en ik heb echt genoten van de race. Het was erg inspirerend. Je bent dag en nacht in de weer en raakt zo in een geweldige flow met je teamgenoten en de wisselende wachten. Het daverende slotfeest na de prijsuitreiking op vrijdag op de Antigua Yacht Club was een prachtige afsluiter van absolute topweek.

Sandra Dijksman

NIX X62 Nico Cortlever (2)
NIX Nico Cortlever (foto Tim Wright)
NIX X62 Nico Cortlever (1)
NIX Nico Cortlever (foto Tim Wright)
NIX X62 Nico Cortlever (3)
NIX Nico Cortlever (foto Tim Wright)

 

NL TULIP Melle Boersma
TULIP Melle Boersma (foto Tim Wright)

 

Reacties

Reacties