Geen ouwe hoeren, maar ouwehoeren

s1ihvbg5tbi-ben-white
Foto: Ben White

Vrouwen hebben de naam. En ik geef toe, ik klets ook graag. Met mijn vriendinnen en collega’s. Of gewoon met een gezellige onbekende. Mannen beweren soms dat bij vrouwen de mond niet stil kan staan. Maar mannen kunnen er ook wat van! Zeker de zeilende mannen of eigenlijk, mannen met een boot. In Nederland op de haven zag je dat al: die mannen kende elkaar allemaal. En soms schoot het klussen ook niet op; “het zat wat tegen”. Totdat je weer eens meeging en hoorde dat ze vorige keer zo gezellig koffie gedronken hadden. Ja ja…

En wat zie je onderweg? Het zijn de mannen die ‘hangen’. Het ‘hangen’ is met de dinghy langszij komen en dan staande in de dinghy kletsen met de mensen in de kuip. Mijn manlief ook, bij elke Nederlander en alle andere bekende boten -of onbekende boten- gaat hij wel even ‘hangen’, kletsen.

‘Hangen’ is met de dinghy langszij komen en dan staande in de dinghy kletsen met de mensen in de kuip

Eigenlijk is het een handig, nuttig en sociaal gebeuren hoor, dat ‘gehang’ van die mannen. Want alles wordt in korte tijd uitgewisseld; van waar kom je vandaan tot waar moet je inklaren. En van waar de bakker is tot waar het een goed Happy Hour is. Erg nuttig eigenlijk dus. En als de vrouwen elkaar dan later zien, is er heus nog wel stof tot kletsen. Maar ook de mannen zijn dan nog niet uitgepraat. Meestal komen de technische zaken ter spraken, terwijl de vrouwen het hebben over de goedkope supermarkt of de mooie plekjes op het eiland.

De dag erna zijn het wéér de mannen, die weer gaan ‘hangen’; ‘even dat vragen, hoor’. Of: ‘hij wilde dat van mij lenen’, enz. Ze komen niet uitgekletst, echte ouwehoeren. En als ze dan samen de motorruimte induiken, dàn weet je zeker dat jij de komende paar uur het rijk alleen hebt. Ze zitten daar gerust heel de middag om dan -net voor borreltijd , helemaal zwart van de olie- terug te komen, met de mededeling dat we over 5 minuten verwachten worden bij die of die, omdat we nog eerst daar borrelen voordat we de kant opgaan. Even haasten, want voor gezelligheid maak je tijd.

Als ze dan samen de motorruimte induiken, dàn weet je zeker dat jij de komende paar uur het rijk alleen hebt

Het ‘hangen’ is dus een mannending, maar misschien komt dat wel omdat het dinghy-varen ook echt een mannending is. Op de ankerplek zie je de mannen naar de kant varen, vrouwlief wegbrengen. Maar zelfs voor de lol ‘crossen’ ze nog rond met hun dinghy alias mini-speedboot. Met tig pk vliegen ze in plané tussen de schepen door. Je schudt je hoofd over de kinderen die onbehouwen varen, maar de mannen zijn zeker zo erg hoor, met hun dinghy.

Dus ja, zouden ze nu zo vaak gaan ‘hangen’ als excuus omdat ze gewoon graag veel rondcrossen met de dinghy óf zijn de mannen (met boot) ook gewoon echt ouwehoeren?

Denise Baremans

Reacties

Reacties