Ode aan Delta Lloyd, maar hoe nu verder?

delta lloyd zeilen
Foto Delta Lloyd zeilen

Ja, beste zeilvrienden, Delta Lloyd is straks niet meer en dat kan ik maar moeilijk verkroppen.
Het is al heel wat jaartjes geleden dat Delta Lloyd besloot de zeilwereld in Nederland te omarmen. Natuurlijk dankzij de toenmalige zeilgekke CEO Niek Hoek. Maar je moet het toch maar durven en doen. Miljoenen is er de afgelopen jaren in de naam Delta Lloyd en onze sport gestoken. En nu, door een last minute besluit van een Taiwanese CEO, ziet de Nederlandse zeilwereld er opeens heel anders uit.
Met Fubon (Taiwanese aandeelhouder in Delta Lloyd) aan het roer had ik nog goeie hoop, waar het gaat om het doorzetten van de ondersteuning. Want dan hadden (aldus het Financieel Dagblad) de eigenaren de naam en huidige structuur laten bestaan. De kans dat men in Amsterdam dan ook de bijbehorende marketing zou doorzetten was dan logisch.

Nu grijpt Nationale Nederlanden haar kans en slokt het Delta Lloyd op. En schrijft de naam Delta Llyod af. ‘What a waste’ zou je zeggen, maar het is duister lezen in andermans boeken. Ik verwacht niet dat Nationale Nederlanden de koers van Delta Lloyd door zal zetten.

Ik verwacht niet dat Nationale Nederlanden de koers van Delta Lloyd door zal zetten

Heel jammer, want wat een enorme positieve verandering heeft het besluit van Delta Lloyd om in de zeilwereld te stappen ons gebracht. Opeens konden er dingen die voorheen voor onmogelijk werden gehouden. Er was geld voor talentontwikkeling, voor topsport, voor de beste materialen, geld voor van alles. En misschien nog wel belangrijker, we hadden een NAAM. De naam van een groot bedrijf werd verbonden aan onze sport die daardoor meer glans en aanzien kreeg.

Delta Lloyd was – en is – gedurende de lange periode van ondersteuning op veel fronten betrokken geweest. Denk aan de Delta Lloyd Regatta, North Sea Regatta, Optimist on Tour, de OCN, het Jeugdsportfonds en vele andere momenten en evenementen. En vooral de talent- en kernploeg, waar het grootste deel van het budget naartoe ging. Mede daardoor zorgden de zeilers voor prachtige medailles. Medailles die het Watersportverbond vervolgens weer aan meer NOC budget hielpen.

Ik durf dan ook te stellen dat door de komst van Delta Lloyd het in onze zeilwereld allemaal beter is gegaan. We kregen Europese en wereldkampioenen, het lukte een toontje mee te zingen op de Olympische Spelen en de zeilsport kwam veel vaker in het nieuws.
Hoe droevig is het voor zowel Delta Lloyd, als voor alle zeilers in Nederland dat het bedrijf ons gaat verlaten. Heel erg jammer.

Het is om die reden dat ik in deze column stil sta bij alles wat Delta Lloyd voor ons heeft gedaan.
En daarbij maak ik een diepe buiging voor hen, als sponsor, en in mijn geval ook als sponsorpartner. Fijne mensen waarmee ik vier jaar intensief mocht samenwerken op een klein maar niet onbelangrijk aandachtsgebied in de zeilsport. Open gesprekken, veel gezellige momenten en altijd met een gemeenschappelijk doel voor ogen.

Maar wat nu?

Niemand weet wat er nu gaat gebeuren en ik lees nergens iets dat ons meer duidelijkheid verschaft. Dat is heel vervelend, want de jeugdige talenten moeten natuurlijk afwegingen maken als het om hun toekomst gaat. Komt er nieuw geld, hoe ga ik mijn campagne rond krijgen, blijft de bestaande overeenkomst voorlopig in de lucht, is die er überhaupt nog wel? Gaat Nationale Nederlanden door in de zeilsport, praat men al met nieuwe partijen?
Het zijn, wat mij betreft, allemaal terechte vragen die momenteel rondzingen in de wandelgangen van de sport.

Al die evenementen, organisaties en zeilers denken nu, hoe verder? Wellicht is het nu dan ook een goed moment om eens over de toekomst na te denken. Moeten we voortaan niet wat minder afhankelijk zijn van één grote sponsor? Moeten we de verhouding tussen baten en lasten niet wat bijstellen, zodat we onszelf wat beter kunnen bedruipen met onze vaste inkomsten?

Moeten we voortaan niet wat minder afhankelijk zijn van één grote sponsor?

Wij van het NPJ denken van wel. De komende tijd zal duidelijk worden hoe de toekomst van zeilend Nederland eruit gaat zien. Wij hebben in ieder geval een plan en visie… nu nog de uitvoering.

Maar laat ik dit keer hier niet teveel op vooruitlopen, want deze column is immers een ode aan Delta Lloyd en haar mensen. Laten we met elkaar eens bedenken hoe we onze scheidende hoofdsponsor kunnen bedanken voor al die mooie jaren en het beter op de kaart zetten van onze zeilsport.

Dank je wel Delta Lloyd voor al die fantastische jaren, jullie zijn toppers!

Max Blom

Reacties

Reacties