Hondenwacht 6 – Heen en weer

tekening: Jenny Pierik
schilderij: Jenny Pierik

Zes uur heen. Zes uur terug. Zes uur heen. Zes uur terug. Zes uur heen. Ruim een dag al drijven we heen en weer op het Kanaal voor the Isle of Wight. Te weinig wind om los te komen uit dit eindeloos patroon. Zes uur lang sleurt de vloedstroom de boot richting oceaan. Daarna sleurt de ebstroom haar even onverbiddelijk weer terug. In het derde en vierde uur als de stroom heftig is, zindert het water van spanning. Het borrelt, het kookt, het golft, het kreunt, het steunt, het klatert en verkilt als een wolk haar blauwgroengrijs bedekt.

Een dode meeuw drijft al uren naast het schip en schommelt willoos op de golven, niets dat haar nog kan beroeren. Een grote Jan van Gent landt regelmatig in de buurt, schreeuwt naar haar en vertrekt onzeker als ze weer niet reageert. Op de shipping lane vijf mijl verderop is het druk. Tankers, vrachtschepen, een passagiersschip of een baggeraar, ze varen af en aan over een voorgeschreven route.
Soms brengen wind en water ons bootje op hun weg. Dreigend komt zo’n schip dan aangestormd, een stoere witte snor voor de onverbiddelijke boeg en de opluchting als de peiling aangeef dat ze op zo’n tweehonderd meter zal passeren. De dampen van de stookolie slaan warm in mijn gezicht vlak voor ze arriveert of vlak nadat ze is voorbij gevaren. Het konden automaten zijn, robots, denkende machines met als doel het varen van een rechte lijn. Aan boord van al die schepen nog nooit een mens gezien.

Op dit moment komt snel de Jutland dichterbij, het is een kleintje, een vrachtschip van maar 85 meter lang. Volgens de peiling van de AIS is ze over vijf minuten hier en passeert ze ons aan bakboord op ruim 100 meter. Het is guur als ik naar buiten stap om nog een keer de koers van de Jutland te controleren en in te grijpen als dat nodig mocht zijn. De deklichten van de vrachtboot schijnen fel, er tussendoor schemert rood een navigatielicht. Aan de horizon draait traag een vuurtoren haar brede bundel licht.

Peter Veen

(Wakker blijven tijdens de Hondenwacht is soms lastig. Schrijven heeft me geholpen, het resultaat ervan lees je hier iedere week. Op welk schip ik was en waar? Check de intro voor meer informatie.)

Reacties

Reacties