Marga Zeilt: The Raft

the raft
Foto: National Geographic Channels

In 2015 zond National Geographic een aantal afleveringen van de “The Raft” uit. Twee stellen, die elkaar niet kennen, lijden schipbreuk in de Bermuda driehoek. Met een tas of koffer zwemt elk stel naar zijn eigen reddingsvlot. De reddingsvlotten liggen honderden mijlen uit elkaar. Elk vlot beweegt met 2 knopen richting land met behulp van een zeeanker. Afstand tot land is ongeveer vijf dagen. Aan het vlot vastgemaakt drie camera’s, die de reis vast leggen. Daarnaast heeft elk vlot een camera aan boord, die gebruikt kan worden door de deelnemers.

Er zijn twee mogelijkheden om het vlot te verlaten. Als het vlot land bereikt of via een noodoproep naar het moederschip. Als één van het stel opgeeft, betekent dat automatisch einde verhaal. Er is geen prijs te winnen. Het gaat om overleven in barre omstandigheden.

Aan boord van het reddingsvlot is geen eten en drinken. Wel is er een basis overlevingsset. Waaronder een kleine watermaker die met de hand bediend moet worden. En wat basis spullen waarmee je vis zou kunnen vangen. Alleen de haak en het aas ontbreekt. Er zijn ook nog wat andere spullen aan boord. Af en toe drijft er iets in de buurt het vlot. Deelnemers kunnen het water ingaan en dingen ophalen.

De omstandigheden variëren. Overdag kan de zon genadeloos branden. Uitdroging kan dan heel snel gaan. In de nacht is het koud en hebben de deelnemers moeite om warm te blijven onder de folie deken. Onderkoeling ligt op de loer. Als het slecht weer wordt, golft het water het vlot in en lukt het slecht om droog te blijven. Dat geldt hetzelfde voor regen, het vlot is immers open. Het wordt dan een soort kinderbadje, dat altijd vol met water staat. Als het droog weer is en de watermaker kapot gaat en het lukt niet om hem te maken, is het snel afgelopen met de tocht. Lukt het de deelnemers niet om vis te vangen, dan komt de hongerdood nabij. En om het allemaal nog extremer te maken, zwemmen er bij sommige deelnemers ook nog haaien onder het vlot. Heb je last van zeeziekte, dan wordt het sowieso erg lastig om de tocht naar land te volbrengen. Uitdroging gaat dan supersnel.

Twee onbekenden in een zeer beperkte ruimte gedurende 5 tot 7 dagen op zee. Ze moeten met elkaar overweg kunnen om te overleven. Heeft de één het moeilijk, dan moet de ander inspringen. Deelnemers zijn over het algemeen fit en gezond, maar hebben geen speciale overlevingstraining gevolgd.

The Raft begint waar de gemiddelde seasurvival training eindigt. In druk bevaren zeeën met een goed reddingsvlot zal je meestal al snel gered worden. Als het al noodzakelijk is om in een reddingsvlot te stappen. Op je boot blijven zolang als het kan, is immers het advies. Maar wat nu als je midden op de oceaan ver van de bewoonde wereld schipbreuk lijdt? Hoe overleef je dan in een reddingsvlot? The Raft geeft een beeld van wat je te wachten staat.

Komende donderdag is de Nederlandse versie van The Raft te zien bij RTL 5. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Marga van Rijssel

Reacties

Reacties