Baan houden en toch wereldzeilen? Mini rondje Atlantic!

Veel zeilers dromen over wereldzeilen maar zien vertrekken als een grote horde met veel obstakels. De horde is vaak dat je minimaal een jaar de tijd nodig hebt, een grote som geld, je baan moet opzeggen en een volledig uitgeruste boot. Nu klopt dit ook wel als je de wereld rond wilt zeilen, maar er zijn alternatieven dichter bij huis. In dit artikel tips voor een mini rondje Atlantic, met behoud van je baan en zonder veel kosten!

Het idee

Het idee bij het mini rondje Atlantic is om te genieten van zeilen in mooie gebieden, tijdens de vakanties.  Op een manier waarbij je gewone leven intact blijft en je baan behouden blijft. Ook kunnen de kinderen naar school blijven gaan. Om dit mogelijk te maken moet je wel goed lobbyen op je werk, om gemiddeld zes tot acht weken per jaar met de boot weg te kunnen. Maar als je passievol vertelt, zijn de meeste werkgevers wel bereid om over een paar weken per jaar onbetaald verlof te praten.

Omdat je dicht in de buurt van de bewoonde wereld vaart, hoef je niet zo veel reserveonderdelen mee te nemen voor het mini rondje Atlantic. Wat je wel nodig hebt is een zeewaardig jacht, liefst een metertje of 10, met reddingsvlot en EPIRB. Zonnepanelen kunnen, maar hoeven voor dit doel niet per se. LED is wel onmisbaar om energie te sparen. Verder liefst AIS en ook goede accu’s en een bijboot.

Op weg naar Plymouth (jaar 1)

Door het vertrek tijdens de zomervakantie te plannen in bijvoorbeeld juli of augustus, kunnen de kinderen gewoon mee. Het doel is in het eerste jaar de Algarve in Zuid Portugal te bereiken en onderweg natuurlijk te genieten. De afstand naar de Algarve vanuit Amsterdam is ongeveer 1300 Mijl, of 10 zeildagen. Als je hier 5 tot 6 weken tijdens de zomer voor uittrekt hebt je voor elke zeildag 4 dagen aan wal. Je doet er daarom goed aan alleen de wat langere slagen te maken, anders ben je voortdurend aan het zeilen. Je kunt in twee of drie etappes van 24 uur naar Plymouth te zeilen. Dat is 380 Mijl (3 zeildagen), daar heb je twee weken de tijd voor.

Tijdens de tocht naar Plymouth doe je drie keer ervaring op met wachtschemas ’s nachts. Het zelfvertrouwen zou zo genoeg moeten groeien voor de golf van Biskaje.

 

screen-shot-2016-12-30-at-16-06-32
je kunt via de grote steden, maar ook via Dartmouth en de Engelse riviertjes.

img_0010

 

 

 

 

 

 

 

Door naar de Algarve (jaar 1)

Vanuit Plymouth steek je de golf van Biskaje over op weg naar Baiona in Spanje. Dat is 500 mijl of 4 zeildagen. De haven van La Coruna sla je over, zodat je kunt genieten in de schitterende Ria’s. Je hebt ruim twee weken (16 dagen) voor de ria’s en Baiona in Spanje. Vanuit Baiona is het 240 Mijl naar Lissabon. Twee dagen voor de wind, al kun je nog stoppen in Porto.

Je kunt in Lissabon met je jacht de Traag rivier opvaren en afmeren in een van de vele jachthavens in Lissabon. Als afsluiter van dit seizoen zeil je in een dag naar de Algarve, plat voor de Portugese Noordelijke wind. Je kunt daar je jacht achterlaten in een van de jachthavens of een van de veilige baaitjes. Vanuit Faro vlieg je naar Amsterdam.  Al kun je in de tussentijd makkelijk een weekend aanvliegen om een kijkje bij de boot te nemen. Voor rond de 120 euro vlieg je retour op Faro vanuit Amsterdam.

 

screen-shot-2016-12-30-at-16-07-07 img_1604

 

 

 

 

 

 

Madeira of Marokko + Canarische eilanden (jaar 2)

In de tweede zomer ga je het Europese vasteland verlaten en is je reisdoel de Canarische eilanden. Ongeveer 750 Mijl als je via Madeira vaart. Je kunt via Madeira of Marokko zeilen. In dit gebied staat altijd Noord Oostelijke wind, dus je hebt wind mee. Het is maar 5 – 6 vaardagen, dus je hebt alle tijd om wekenlang de plekken onderweg te verkennen. Je kunt na deze zomer je boot achterlaten in een van vele goedkope marina’s op de Canarische eilanden:  bijvoorbeeld in Gran Canaria.

screen-shot-2016-12-30-at-16-09-15img_1739

 

 

 

 

 

 

Kaapverdië, Azoren en huiswaarts (jaar 3)

Het derde jaar vaar je de eerste grote oversteek en ga je op weg naar Mindelo Sao Vicente op de Kaapverdische eilanden. Dit is 820 mijl varen. De beste tijd om te vertrekken is voor de kerst. Het is ongeveer een week varen naar Kaapverdië, en je hebt dan de eerste weken van januari voor een vakantie in Kaapverdië. In een paar weken kun je de verschillende eilanden verkennen. Je vliegt met een rechtstreekse vlucht terug naar Nederland (c.a. €500 retour op AMS). Je boot laat je in Marina Mindelo.

In juni vlieg je dan terug om je boot terug te varen via de Azoren. De Noord Oost passaat droogt op in die tijd, dus de aandewindse trip naar de Azoren valt mee en doe je in windkracht 3 of 4. Dit is de grootste oversteek van de mini Atlantic en is 1200 Mijl. Je kunt het zo timen dat de kinderen in de zomervakantie naar de Azoren vliegen. Op de Azoren is schitterende natuur en kun je walvissen spotten. In juli vaar je dan met de wind in de rug tijdens het beste seizoen terug naar Nederland op de Westelijke winden.

Joshua van Eijndhoven

screen-shot-2016-12-30-at-16-10-05 boa-vista-quad-3

 

Reacties

Reacties