Iedere dag watersportdag

Optimistje

Elk jaar telt 365 dagen en soms doen we ééntje bij. Om de zaak weer recht te trekken. En voor elke dag hebben we tegenwoordig wel een speciale betekenis gevonden. ’t Meest bijzondere vind ik nog de ‘Dag van de Arbeid’. In veel landen is dit een nationale feestdag. Dan hebben de werknemers vrij. Dat heb ik altijd een beetje merkwaardig gevonden. Vrij op de dag dat we de arbeid loven. Enfin, ik leg me daar gemakkelijk bij neer en ga na zo’n overweging snel over tot de orde van de dag.

Over bijzondere dagen gesproken. In Nederland kennen we sinds kort de Dag van de Watersport. Wanneer deze dag is ontstaan, kan ik mij niet herinneren, maar het is iets van de laatste tijd. Gelukkig blijft het niet bij deze dag. In dit geval gaat het om de aftrap van een week vol watersportactiviteiten verspreid over het hele land. Vooral watersportverenigingen nemen initiatieven om jong en oud enthousiast te maken voor bezigheden op, aan of bij het water.

Nu juich ik elk initiatief om mensen het water op te krijgen van harte toe, maar bij een nieuwe ‘Dag van…” begint het toch een beetje te kriebelen. Niet vanwege de naam of het concept. Ook niet omdat het zou ontbreken aan enthousiasme bij de organisatoren. Voor alle duidelijkheid: niets dan lof voor mensen die tijd en energie steken om anderen enthousiast te maken voor hun favoriete tijdverdrijf.

Nee, het gaat wat dieper. De ‘Dag van de Watersport’ en zelfs de ‘Week van de Watersport’ is voor mij niet genoeg. Net als velen zou ik het liefst elke dag op het water zitten. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik bijna alles wat te maken heeft met boten en water leuk vind. Zeilen met een open bootje op de plas? Je kunt me er voor uit bed halen. Een oversteek met een riant kajuitjacht? Bel me en ik ben al onderweg. Varen op een traditioneel schip? Ik kan niet wachten.

In mijn woonplaats Sneek, het hart van het Friese merengebied, organiseerde het plaatselijke zwembad laatst een bijzonder watersportevenement. Buiten was het guur, maar binnen heerste een aangenaam klimaat. In het bad lag een Optimistje en jonge zeilhelden leerden er hoe ze zich kunnen redden als het bootje omslaat. Geweldig om te zien hoe enthousiast de jeugd kan worden van water en bootjes. Ze kunnen bijna niet wachten tot ze echt de plas op mogen.

Dit alles doet me denken aan Valentijn, de hoofdpersoon in een populaire Nederlandse tv-serie. In de laatste aflevering hoorde ik hem zeggen: “Elke dag is Valentijnsdag”. Daarmee imponeert hij zijn vrouwelijk tegenspelers die stuk voor stuk bezwijken voor zijn charmes. In navolging van deze succesvolle acteur stel ik voor dat we vanaf nu van elke dag een watersportdag maken. Een dag, zelfs een week per jaar. Dat is toch veel te weinig? En als we het buiten te koud vinden gaan we gewoon naar een zwembad. Kan ook heel leuk zijn.

Cees van Dijk

Zie ook Dag van de Watersport

Reacties

Reacties