Wrap up: een dag voor de start van de Vendée Globe

Vandaag is de dag dat de schippers afscheid nemen van familie en vrienden. De laatste paar uur samen voordat ze elkaar zo’n drie maanden missen. Het is voor de fans ook de laatste dag dat ze nog een glimp van de boten en de schippers op kunnen vangen.

Zo’n laatste dag is niet alleen voor de zeilers en hun achterban spannend, ook voor de race organisatie komt er nu langzaam een einde aan alle voorbereidingen. Deputy Race Director Hubert Lemonnier kijkt in ieder geval uit naar de race met de eerste Nederlander in de geschiedenis aan de start.

 

Een belangrijke man voor de organisatie is oud-deelnemer en winnaar van de editie 1992/1993, Alain Gautier. Hij adviseert de organisatie over de veiligheid vanuit zijn eigen ervaringen in de race.

 

Nederlandse fans
Bij de familie Heerema is de complete fanclub ingevlogen om Pieter nog een paar laatste gelukswensen in te fluisteren. Voor zijn vrouw, Claartje, is het ook een lange reis geweest. Hoe reageerde zij toen Pieter haar vertelde van zijn plannen en hoe heeft zij naar de dag van morgen toegeleefd?

 

Gekkenhuis in Les Sables d’Olonne
De start van deze extreem zware zeilwedstrijd brengt nogal wat teweeg bij zeilfans over de hele wereld. Vooral in Frankrijk is het effect groot, zeilers worden hier ontvangen als voetbalhelden. Bij een boeksigneer sessie van Francois Gabart is het een gekkenhuis, we zien fans compleet met customized t-shirt en spandoeken in de rij om hun boek te laten signeren.
img_0369

img_0381

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch maken niet alleen de Fransen een feestje van deze laatste dag. De Ierse schipper Enda O’Coineen zorgt ook voor de nodige gezelligheid. Een spontaan feestje op de steiger.

De laatste uren zijn ondertussen echt in gegaan. De meeste schippers zeggen rond 10 a 11 uur op bed te gaan, zodat ze morgen goed uitgerust zijn. En dan is het nog maar de vraag hoe goed ze slapen: de laatste avond in een comfortabel bed.

“Ik zal waarschijnlijk wel zenuwachtig in slaap vallen. De eerste paar uur op de boot wordt het hard werken, dan moet blijken of alles goed werkt”, Yann Eliès, Queguiner – Leucémie Espoir

De start
Zondag 6 november is het dan eindelijk zover, dan gooien de schippers de trossen los om pas over zo’n drie maanden weer aan te leggen. Wij doen ‘live’ verslag van de start, volg ons via de website en social media.

Of kom langs in Amsterdam bij de Koninklijke Stoomboot Maatschappij in de ‘Kompaszaal’

Reacties

Reacties