Eight Bells voor Frans van Dusschoten

frans van dusschoten
Beeld NOS

Frans van Dusschoten, een van de mede-oprichters van de Stichting Zeilptrophy is afgelopen week overleden.

Van Dusschoten was sportjournalist en regisseur bij NTS en later NOS. Voor de zeilsport was hij van eminent belang mede door de oprichting van de Stichting Zeiltrophy in 1983.

Frans van Dusschoten ontving in 1970 een internationale filmprijs. De televisiereportage gaf een gedetailleerd verslag van het Nederlandse Admiral’s Cup team dat deelnam aan de Fastnet Race in 1969. De geprezen televisiebeelden waren toentertijd baanbrekend doordat op elk schip een cameraman voer. Frans heeft het idee van de huidige on board reporters(OBR) in de Volvo Ocean Race geïntroduceerd en was hiermee zijn tijd ver vooruit. Hij maakte ook grote indruk met de opname van de negendelige tv-serie Nederland Maritiem in 1983.

Frans van Dusschoten heeft een belangrijke rol gespeeld met het voortzetten van de jaarlijkse uitreiking van de Conny van Rietschoten Trofee. De initiator, het Algemeen Dagblad stopte na 11 jaar met de uitreiking. Van Dusschoten vond echter dat de legende door moest worden gegeven. Samen met Ben Staartjes en Karel Beukema toe Water heeft hij in 1983 de Stichting Zeiltrophy in het leven geroepen. Ieder jaar reikt de stichting de trofee uit aan de beste Nederlandse wedstrijdzeiler(s). Die traditie bleek levensvatbaar en wordt nog steeds door de Stichting samen met het Watersportverbond voortgezet in de vorm van het Zeiler van het Jaar Gala.

Stichting Zeiltrophy

 

In het engels gebruiken ze de uitdrukking ‘eight bells’ om aan te geven dat een zeeman is overleden. Dat is gebaseerd op het wachtschema van vier uur aan boord van een schip. Ieder half uur werd de bel geluid en als de scheepsbel acht keer luidde was je wacht over.

Frans was geen zeeman of zeiler, volgens vrienden had hij zelfs nooit een eigen boot gehad. Maar Frans is wel een van de initiators die er voor gezorgd heeft dat de belangrijkste zeilprijs nu nog bestaat. Met terugwerkende kracht, dank daarvoor Frans!

Redactie Zeilhelden

738276c0-1635-4002-a395-d034edb4e6fa
Leidse Courant 29 augustus 1969

Reacties

Reacties