Marga Zeilt: Mijn zeilleven aan boord bij diverse schippers 

img_3189
Na het behalen van mijn certificaat RYA Yachtmaster Coastal -eind 2012- ben ik op zoek gegaan naar een manier om méér ervaring op te doen; om mijn RYA Yachtmaster Offshore certificaat te behalen. Mijn idee was om zo veel mogelijk mee te zeilen met een ervaren RYA Yachtmaster Offshore of Ocean. Een opleiding bij een zeilschool bestaat er nauwelijks. Uitzonderingen daar gelaten. Je zit dan al gauw aan een traject “Van Zero tot Hero” vast, wat niet echt in mijn dagelijkse leven past.
een traject “Van Zero tot Hero” past niet echt in mijn dagelijkse leven
Een website als Crewseekers.net biedt dan een uitgebreid scala aan mogelijkheden om mee te zeilen met zowel professionele zeilers als wat meer hobbymatige zeilers of bezitters van een eigen boot die bemanning zoeken. Mijn ervaring met eigenaren van eigen boten is zeer positief. Ik kan niet anders zeggen. Uitermate relaxed met een hoge mate van deskundigheid. Ze kennen hun boot van binnen en van buiten. En hebben vaak veel tochten gemaakt. Mijn ervaring met schippers met het certificaat RYA Yachtmaster Offshore of Ocean van met name Engelse afkomst is wat minder positief.

Vliegende storm

Je zou toch verwachten dat ze op zijn minst iets weten van het manoeuvreren van een boot in een haven, weervensters, getijdestops en het plannen van langere tochten. Niets is minder waar, heb ik de afgelopen 4 jaar ervaren.
Ze doen maar wat. Bellen een familielid voor het laatste weerbericht, terwijl ze al in een vliegende storm zitten. Of roepen zoiets als: “als het je overkomt, dan overkomt het je”.  Of ze varen gewoon uit het slechte weer in.
Terwijl je tegenwoordig overal weerberichten kan binnenhalen. Die vaak al voor vijf dagen een goede voorspelling vooruit geven. En zelfs op de oceaan kun je om slecht weer heen zeilen als dit nodig is. Ze vertrouwen op een bemanningslid als de boot aangemeerd moet worden.
Van getijdestops hebben ze nog nooit gehoord en ploeteren gewoon met 3 knopen stroom tegen voort. Waarom zou je wachten tot je het getij mee hebt en geen diesel hoeft te verbranden? Waarom zou je wachten op een gunstige wind? En gewoon aandewind al motorzeilend een oversteek maken, terwijl dit een dag later met windje mee kan zonder de motor? Als je met een beperkt tijdvenster zit dan kan het niet anders, maar als je ruim de tijd hebt: waarom niet een dagje wachten? Zeilen moet toch vooral leuk zijn? Of niet dan?
Ik ben inmiddels een beetje genezen van alle mooie aanbiedingen voor weinig.
Als je alle oproepen op Crewseekers.net bekijkt, zijn er zo veel mogelijkheden om aan te monsteren als bemanning. Of het allemaal wel zo overdacht en veilig is, staat er niet bij. Dàt mag je zelf uitvinden en ervaren. Ik ben inmiddels een beetje genezen van alle mooie aanbiedingen voor weinig.
Ik kan het allemaal nog steeds navertellen. Maar dat ligt niet altijd echt aan deskundigheid van de schipper met het certificaat Yachtmaster Offshore of Ocean. Soms is het gewoon geluk. Soms is het omdat de boot toch echt wel goed is en tegen een stootje kan. Soms omdat een schipper naar de VHF of de bemanning luisterde en een veilige haven opzocht, voordat het noodweer losbarstte. Of soms gewoon omdat het zo moest zijn en mijn tijd nog niet gekomen was.

Engelse delivery bedrijfjes

Kortom wees kritisch als je bij iemand aan boord stapt, al lijkt het nog zo’n mooie trip. Vraag altijd naar de staat van de boot en de ervaring van de schipper. Het kan zo maar verkeren. Met name Engelse delivery bedrijfjes houden er wat andere normen op na -als het om veiligheid gaat- dan wij in Nederland gewend zijn.
RYA Yachtmaster certificaten worden vaak behaald op Engelse rivieren. De stap van dinghysailer naar RYA Yachtmaster is niet zo groot in Engeland. RYA Yachtmaster is een internationaal erkend certificaat. Zeggen ze. Het heeft een hoog praktisch gehalte. Zeggen ze. Vaak reikt de ervaring van een Yachtmaster niet verder dan zijn eigen rivier. Vraag daarom altijd naar de ervaring van iemand bij wie je aan boord stapt. Laat het certificaat Yachtmaster Offshore of Ocean je geen zand in de ogen strooien.

Reacties

Reacties