L.J. Harri, een baken voor zeevarenden

schreierstoren-robert-mens-1639a
Schreierstoren, foto Robert Mens

Een begrip in de zeilerswereld, zo kan met recht L.J.Harri noemen. Van plassenzeiler tot vertrekker, waddenscharrelaar tot megajacht bezitter, ze komen allemaal bij de bekende boek- en kaartenhandel. Soms alleen om een bij te praten of koffie in het café beneden in de toren. L.J. Harri is al jaren trouwe supporter van Zeilhelden.

Nautische Handelsmij L. J. Harri, is sinds 1983 gevestigd in de Schreierstoren in Amsterdam. Van 1730 – 1911 was het een echt familiebedrijf, maar dat is alweer meer dan 100 jaar geleden. Omstreeks 1730 woonde in Delft Leonardo Jiovanni Harri, van origine een Italiaanse glasblazer uit de buurt van Venetië, die nautische instrumenten maakte. In 1841 verplaatste zijn achterkleinzoon Leendert Johannis Harri het bedrijf naar de meest gunstige plek voor de zeevaart, namelijk naar het toenmalige scheepvaartkwartier in Amsterdam. Eerst op de ‘Zeedijk bij de Kolk’ en later op de Prins Hendrikkade.

Harri is nu gevestigd op de twee bovenste verdiepingen van de Schreierstoren, op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Geldersekade en boven het VOC-cafë. Een passender locatie is nauwelijks denkbaar. De winkel heeft een indrukwekkende hoeveelheid zeekaarten in huis, van Nova Zembla tot Kaap Hoorn. Verder verkoopt L.J. Harri boeken en nautische instrumenten zoals: barometers, barografen, donderglazen, kompassen en verrekijkers. En inmiddels hebben natuurlijk ook de elektronische zeekaarten hun intrede gedaan.

Nog steeds willen de echte liefhebbers de oceaan (ook) oversteken met behulp van sextant, kompas en patentlog. ‘Echte’ navigatie is nog steeds een belangrijk onderwerp. Elke winter verzorgt L.J. Harri astronavigatie cursussen. Op het gebied van kompassen had L.J. Harri destijds een grote reputatie. De meeste van de in Nederland gebouwde schepen van de Amsterdamse koopvaardijvloot werden voorzien van in zijn werkplaats vervaardigde kompassen met peiltoestel, naar het systeem van William Thomson (1824-1907). In de collectie van het Scheepvaart Museum in Amsterdam vind je verschillende instrumenten van L.J. Harri. Ook nu nog onderhoudt en repareert Harri nautische mechanische instrumenten, maar daarnaast werd het assortiment fors uitgebreid met zeekaarten, boeken en e-media. Bovendien heeft L.J. Harri ook een mooie collectie nautisch antiek.

De huidige directeur is Jan Maat.  Samen met Paul Schol, Klaas Jan Hoeve en anderen is hij ook actief in Cure Productions en Watersport Media. In Rotterdam werkt Harri samen met de collega’s van Observator Watersport en Harri Trading.

Klaas Jan Hoeve

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van L.J. Harri, supporter van Zeilhelden.

Voor meer informatie over L.J. Harri kan je hier en hier terecht.

schreierstoren-lj-harri-winkel-foto-robert-mens_mg_0025-lay-out-sml

Reacties

Reacties