Tuned tuigers voor klein en groot

jbn2-tunedrigs-vester-knibbe-en-sander-bakker-img_3662
Foto: LvZ

Het zijn vakmensen die tuigers, jongens (meestal) uit de praktijk of zoals je kan lezen in de woordenlijst binnenvaarttaal: Een persoon of bedrijf dat de tuigage aanbrengt. Dit omvat dus masten en overige rondhouten, staand en lopend want, eventuele tuiglieren en dergelijke als ook de zeilen. En dat is wat ze doen bij Tuned, zorgen dat alles wat voor de snelheid van je boot zorgt zo optimaal mogelijk ge-tuned is. TUNED rigs&ropes is sinds 2004 gespecialiseerd in tuigages en zeilsystemen van toer- en wedstrijdjachten van 20 tot 200 voet. Opgericht door Vester Knibbe en al snel versterkt door Sander Bakker, die daar nooit meer weg is gegaan. Het duo heeft een brede expertise opgebouwd.

Vester vaart al sinds zijn jeugd op meest uiteenlopende schepen. Begonnen in open boten en jarenlang actief als windsurfer.
Sinds 1992 werkte hij als jachttuiger bij diverse bedrijven. Begonnen op jachthaven Flevo Marina, daarna bij Tuigerij Verheij en van Van 1998 tot 2004 leidde hij de tuigerij van Medemblik Yacht Service.
Als wedstrijdzeiler is hij sinds ‘98 vooral actief in Nederland en Engeland, onder andere als vaste grootzeiltrimmer op de X332 en de X35 ‘Yellow Rose’ (diverse malen Nederlands kampioen, class en overall winnaar Cork Week 2004, class winnaar Cowes Week 2005).
Vester is gespecialiseerd in re-fits, aanpassingen en nieuwbouw. Door zijn jarenlange ervaring als tuiger en als zeiler weet hij wensen, mogelijkheden en budget te combineren en alle componenten te integreren tot een werkend geheel.

Sander zeilt sinds 1998; eerst toerend op eigen Leisure 17, daarna in de X79 (o.a. Nederlands kampioen). En in 2000 de grote stap gemaakt: Sander is eerste Nederlander die ooit de Mini Transat uitvoer!
Na een paar jaar Mini Transat en Figaro, is hij een expert op gebied van single- en doublehanded racen, bakermat van de meest geavanceerde uitvindingen op tuigage gebied. Als professionele crew heeft Sander talloze wedstrijden (Fastnet, Dakar, Swan 45 Worlds, Round Brittain etc.) en delivery’s gevaren, waaronder diverse Atlantische oversteken.
Binnen TUNED is Sander gespecialiseerd in ergonomie, dek lay-out en boathandling systemen. Hierbij kan hij vertrouwen op zijn kennis vanuit de jaren professioneel zeilen en de intensieve samenwerking met diverse Franse en Engelse zeilers, die zijn uitgegroeid tot hoofdrolspelers binnen de IMOCA 60, Figaro en VO70 klasse.

Samen hebben zij gewerkt aan de refit van de Flyer (het legendarische jacht van Conny van Rietschoten) en plaatsten zij een nieuw tuig voor de toenmalige concurrent van haar, de King’s Legend.
Maar ook bij moderne racers zoals de Team Heiner 38 waren zij betrokken. TUNED leverde de mast, het staand en lopen want en Karver blokken.
De Keus 22, ook bekend als de opvolger van de polyvalk hebben zij begeleidt vanaf schaalmodel, naar varend halfmodel naar aluminium vol model tot polyesther productie model.
In de klassieke Aken klasse vinden steeds meer eigenaren hun weg naar TUNED voor tips, trucs, trainingen en uiteraard fijn tunen van het tuig. Met meerdere Nederlandse titels als gevolg.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van TUNED rigs&ropes, supporter van Zeilhelden.
TUNED is ook al jaren trouwe sponsor van Shorthanded.nl en de  100 Mijl.

Reacties

Reacties