De geschiedenis van de van Singlehanded

14324178_1077611128995746_3577473944252250269_o
Foto singlehanded.nl

Gisteren is de 4-daagse Singlehanded afgesloten, een solo prestatietocht. Gerard hield ons op de hoogte met live updates op Zeilhelden Facebook en zo konden we zijn route en zijn ups en downs volgen. Maar waar gaat het bij de Singlehanded nou eigenlijk om?

In zijn Workumse woning aan het IJsselmeer bedacht Reid de Jong eind jaren zestig een Nederlandse variant op de bekende internationale singlehanded zeilwedstrijden. De Brit Blondie Hasler had de transatlantische Ostar al uitgevonden en de Sunday Times Golden Globe Race baarde in 1969 veel opzien, zij het ook door fraude en zelfmoord van een van de deelnemers.

Aldus ontstond Reid’s geesteskind de ‘Single Handed Prestatietocht’, dit jaar voor de 40e maal verzeild. En Reid zou Reid niet zijn als de nadruk niet op zelfredzame vakkundigheid zou liggen. Hij ontwierp een vierdaagse ‘alleenzeilwedstrijd’ op het IJsselmeer en de Waddenzee, boordevol nautische opdrachten en stempelposten. Het geheel wordt onderweg door de deelnemers op papier gedocumenteerd, inclusief gegevens over weer en vaarwater. Vooraf dienen de solozeilers de zeiltijd te schatten, waaraan zij zich vervolgens zo goed mogelijk dienen te houden. De schipper met het hoogst behaalde puntenaantal voor deze zaken wint de ‘Workumer Brijlepel’.

Hoge aantal opgevers

De eerste wedstrijd van 1969 telde twee deelnemers, Floris Bakels en winnaar Atse Bangma. In 1973 waren het al meer dan 10, waarna het aantal schepen opliep naar 30 à 50. De opkomst van polyester seriebouw in de jaren ’70 zal hier debet aan zijn. De groei is dusdanig dat vorig jaar een stop moest worden gezet bij 100 inschrijvingen. Gezien het hoge aantal ‘opgevers’ wordt vaak gezeild onder zware omstandigheden. Toch streden de afgelopen 40 jaar vaak dezelfde vaste deelnemers mee. Hanny van de Loosdrecht was in 1996 de eerste vrouwelijke winnaar. Ook bekenden in de watersportwereld zoals Henk Bezemer, Ben Hoekendijk , Anje Valk, Theo Kampa en Klaas Wiersma wierpen zich veelvuldig in de strijd.

Moest de solozeiler het 40 jaar geleden doen met eenvoudige navigatiemiddelen, tegenwoordig is dat wel anders. Ook wordt de smartphone veelvuldig ingezet bij de wedstrijd opdrachten. Wellicht verklaart het gebruik van moderne communicatiemiddelen mede de groei. Met de te verwachten ontwikkelingen op dit gebied en de beschikbaarheid van een grote markt van betaalbare tweedehands zeiljachten zit het wel goed met de toekomst van de ‘Single Handed’.

Rob Kloosterman

Reacties

Reacties