Klapperende vallen: vakantiegevoel of pijn aan je oren?

klapperendevallen

Tik, tik, tik, TIK! Ik zit in de kuip, op de achtergrond tikt een val tegen een mast, piepen de kuikens van een fuut en knerpen de landvasten van de buurboot. Een paar zwanen beginnen ruzie te maken.

Horen deze geluiden erbij als je in een haven ligt en aan boord bent? Grotendeels wel vind ik. Het maakt deel uit van mijn leefomgeving. Net als het geluid van voorbijrijdende auto’s, brommers en motoren. We liggen nu eenmaal naast een woonwijk. Maar zodra een motorrijder scheurend, met gierende banden en veel te hoge snelheid over de brug heen en weer gaat, erger ik me mateloos.

Elk mens ervaart geluid anders. Een klapperende val geeft de een een gevoel van vakantie, terwijl een ander er knallende koppijn van krijgt. De laatste tijd lees ik her en der reacties op klapperende vallen en fluitende gieken waar mijn haren van ten berge rijzen. Zijn wij zeilers zo’n onhebbelijk volkje? Is een beetje rekening houden met medewatersporters te veel gevraagd? Ik ga er voorlopig maar van uit dat de uitzondering de regel bevestigd.

Ik weet dat klapperende vallen, knerpende landvasten, fluitende gieken, dito masten nooit helemaal te voorkomen zijn. Staat alles vast bij wind uit het westen, begint het lawaai weer als de wind naar het zuiden is gedraaid. Zet je opnieuw alles vast, draait de wind terug en zo blijf je bezig.

Is een beetje rekening houden te veel gevraagd?

Zelf zetten we alle ‘losse’ vallen helemaal van de mast af. Geen gedoe met elastieken waarbij de val bovenin de mast nog steeds kan klapperen, maar vastgemaakt op een oog op de punt. Onze bakstagen willen ook wel eens herrie maken tegen de verstaging. Zij gaan strak naar achter op een kikker of we halen ze helemaal weg (winter). Het vormt een vast onderdeel van onze ‘aanlegprocedure’. Kleine moeite, grote rust.

Wat doe ik met geklapper op andere boten? Als ik me er niet aan erger, doe ik niks. Is het te vaak, te hard, en dus ergerlijk, dan stap ik aan boord en zet een en ander vast. Uiteraard alleen in het geval dat er niemand aan boord is, anders vraag ik vriendelijk of men de vallen even wil vastzetten. Ik ga ervan uit dat het andersom ook zo gaat. Ben ik niet thuis, veroorzaakt een van de lijnen geluidsoverlast, stap rustig aan boord om even iets vast te zetten.

En als de kraanlijn resoneert? Ben ik de eerste die hem even in een andere stand zet. Ik word namelijk ook hoorndol van dat gezoem!

Ger Wouters

Reacties

Reacties