Vakantie, zwaar overtrokken ellende? 

 IMG_1249Voor mijn vriend en ik is het nog lang niet zo ver, maar overal om ons heen merken we dat de vakantieperiode nu toch echt begonnen is. Normaal zie je op Facebook plaatjes van chagrijnig kijkende katten met het onderschrift ‘me before coffee’ of ‘me on Mondays’. Nu maken die plaatjes meer en meer plaats voor zonnige zeilkiekjes van vakantievierende Facebookvrienden.

Ook de papieren kranten schrijven graag over het fenomeen vakantie. Volgens sommige artikelen is dat fenomeen zo’n beetje het ergste wat de mensheid ooit overkomen is…

Wie (nog) niet weg is lijdt heftig onder vakantiejaloezie door alle mooie plaatjes op Facebook

Wie (nog) niet weg is lijdt heftig onder vakantiejaloezie door alle mooie plaatjes op Facebook. Wie op punt van vertrekken staat, is door alle ‘vakantiestress’ de zenuwinzinking nabij. En wie al weg is, ontdekt dat stekende muggen, smerig sanitair en een paar onhandelbare, oververhitte koters de vakantiesfeer danig kunnen verpesten.

Conclusie, vakantie vieren ís helemaal niet leuk. Het is een zwaar overtrokken sociale verplichting. Een verplichting die wij onszelf ieder jaar toch weer aandoen, omdat het een taboe zou zijn om toe te geven dat je liever thuis blijft. Want we willen natuurlijk wel op Facebook laten zien hoe bereisd we wel niet zijn.

Uiteraard zijn dit soort stukjes satirisch bedoeld. Maar ze doen het me toch afvragen. Gaan we op vakantie omdat we het echt leuk vinden? Of is het toch een soort van opgelegde verplichting?

Het stukje over vakantiestress en tegenvallers herken ik tot op zekere hoogte wel. Ook mijn vakanties zijn verre van perfect. Verwaaid liggen in een troosteloze haven, met vijftien graden en regen buiten. Erachter komen dat het toilet van de marina verstopt is. Franse watersportwinkeltjes af moeten stropen, op zoek naar dat ene, cruciale motoronderdeel. Ja, die dagen heb je er zeker bij.

Franse watersportwinkeltjes af moeten stropen, op zoek naar dat ene, cruciale motoronderdeel

Maar je hebt ook genoeg dagen waarop alles wél klopt. En al verlopen veel zaken niet zoals gepland, je bent wel in een andere omgeving. Je bent weg uit je dagelijkse sleur, je ziet nieuwe dingen. Dat maakt het voor mij allemaal de moeite meer dan waard. En ik denk dat dit voor heel veel anderen ook zo is.

Als je vindt dat een beetje stress bij vertrek of een paar muggen voor jou al genoeg zijn om al het andere al te verpesten, dan houd je zelf gewoon helemaal niet van op reis gaan. Dat is ook prima, dan moet je gewoon lekker thuisblijven.

Maar zegt niet dat vakantie gewoon maar een overtrokken verplichting is. Dat die miljoenen Nederlanders, elk jaar weer, massaal al hun vrije weken spenderen aan iets wat ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden, dat wil er bij mij gewoon niet in…

Joke Noppers

Reacties

Reacties