De ‘zin’ van zeilen

Zwarte meer

Ik heb me vaak afgevraagd wat ik nu zo leuk vind aan zeilen. Wat is voor mij, de zin van deze bezigheid?

Pure ontspanning is het in ieder geval niet, want zeilen geeft vaak een hoop gedoe. Tijdens een ‘relaxte’ zeiltrip ben ik constant bezig met nadenken en beslissen: Gaat die andere boot niet te dicht bij ons in de buurt komen, waar is de vaargeul, kunnen we nu al overstag, zijn hier ondiepe stukken?

Nee, zeilen en relaxed achteroverleunen, dat zijn vaak twee tegenovergestelde zaken. Maar toch, een zeiltocht geeft rust.

Als we zeilen zijn we in de open lucht, in de natuur. Afwassen, tandenpoetsen en de was ophangen gebeurt tussen het riet, het water en de vogels. In het dagelijkse leven zit mijn hoofd vol gedachten, maar tijdens een zeiltocht ben ik alleen bezig met het hier en het nu. Dan doe ik alles met meer aandacht. En dan neem ik mijn omgeving extra goed in mij op. Dat aspect, het ‘deel’ zijn van mijn omgeving, dat is iets wat mij rust geeft. Dat is wat zeilen voor mij zo mooi maakt.

Deel zijn van de omgeving van de binnenmeren, waar je tussen de rietkragen en de oude, klassieke platbodems vaart. Waar het geluid van watervogels nooit ver weg is. Waar je allerlei historische stadjes hebt, met gezellige havens.

Deel zijn van de wereld van het zoute water, een wereld die vaak ruig en eenzaam is. Waar havensteden getuigen van een eeuwenlange haat-liefde relatie met de zee. Een vijand die op afstand gehouden moet worden met dijken, duinen en golfbrekers. Tegelijkertijd een ding waar mensen zich mee verbonden voelen. Een bron van leven voor meeuwen, vissers én hoteleigenaars.

Heel bijzonder om deel uit te mogen maken van dit soort omgevingen.

Maar dat genieten van mijn omgeving, dat is voor mij niet het hele verhaal. Misschien is het nog een restje calvinisme in mijn opvoeding, maar ik heb altijd het idee dat ik iets ‘moet’ met de dingen die ik hoor en zie op het water. Dus probeer ik mijn ervaringen vast te leggen op mijn blog en in mijn tekeningen. Zo hoop ik anderen mee te kunnen nemen op mijn zeiltochten, ze een beetje te laten ervaren wat ik zelf ervaar.

Voor mij is dát de ‘zin’ van zeilen. Want een ervaring wordt pas echt bijzonder wanneer je hem delen kan…

Nieuwsgierig naar mijn tekeningen? Kijk dan ook eens naar mijn Facebook-pagina

Joke Noppers

Havenlicht Enkhuizen

Reacties

Reacties