Team LYD/Zeilhelden CHC #4

powerrr

We waren al lekker vroeg op de haven in Lelystad om de boot klaar te maken voor de wedstrijd. We hebben een nieuwe fok en die moest er nog op worden gezet, de lijnen weer klaar gelegd en de boot van de trailer. Dit laatste hielp onze enthousiaste Jules ons mee, en dat alles nog wel om 8:15 op de zaterdag ochtend. Nadat wij de boot vaar klaar hadden gemaakt en Jerno had meegeluisterd bij het palaver in de jachtclub konden we het water op. We hebben nog zo veel mogelijk geoefend met het hijsen van de gennaker onderweg naar de startlijn. Gelukkig maar, want deze bleek behoorlijk scheef en opgevouwen in de zak te liggen. Dit even opgelost en toen volle vaart met windje 2 á 3 richting de startlijn.

De wedstrijd ging al snel van start en onze eerste keer ging dit best goed. Dilara kreeg het voor elkaar de boot hoog bij de startboot over de lijn te varen en daar konden we dus mooi bij alle andere boten wegvaren. De tweede start ging nog beter en dat was dan ook onze beste ronde. Goeie keuzes gemaakt welke richtingen we zouden varen en alle handelingen verliepen vlekkeloos. Bij de vierde start ging het iets minder. We werden, vanwege onze wederom hoge positie, uitgeloefd. Dit houd in dat je bij de start heel hoog ligt aan de wind maar dat de boot naast je aan de lijzijde hoger aan de wind kan varen. En vanwege de wedstrijdregels ben je dan verplicht te wijken omdat je aan de loefzijde vaart. Hele lastige termen maar het komt er op neer dat je dus een rondje moet draaien om weer bij de startlijn te komen. Dit verliep allemaal goed, waardoor we uiteindelijk met hoogstens vijf seconden vertraging de startlijn over kruisten.

Helaas was het leed niet geschied en kregen we het voor elkaar om bij de boven boei de gennaker rampzalig slecht te hijsen. Gelukkig was de wind niet zo sterk waardoor alles zonder grote problemen kon worden opgelost. Al met al best mooie rondjes gevaren. Vol vertrouwen gingen we na het finishen van de vierde en laatste wedstrijd terug naar de haven om de boot weer netjes af te tuigen en op de trailer te plaatsen. Daarna dus naar de Yachtclub voor de uitslagen en een kom erwtensoep.

Helaas vielen de uitslagen ondanks ons goede gevoel over de wedstrijd zwaar tegen. Twee keer negende en twee maal tiende. Slechte prestaties als je nagaat dat we vorige wedstrijd nog een zevende plek konden bemachtigen. Helaas, toch weer een doe voor volgende maand. Hoger scoren! Volgend weekend weer trainen en ons uiterste best doen om een paar plekken hoger te eindigen in het klassement tijdens de eerst volgende wedstrijd.

Sander Bakker

Reacties

Reacties