Markerwadden

markerwadden-1

Nederland is nog lang niet af. Althans, niet in de ogen van de heren en dames politici. En dan vooral het natte stuk, daar moet nog veel aan gedaan worden.

Tussen alle bezuinigingen door heeft men nog een potje met geld kunnen vinden voor een complete make-over van het Markermeer. Het plan doet niet onder voor de meer ambitieuze projecten in Dubai. Onder de Houtribdijk worden er een aantal heuse kunstmatige eilandjes opgespoten. Die eilandjes, de Markerwadden, zouden dan ruimte moeten bieden aan ‘nieuwe natuur’. Daarnaast zijn ook watersporters welkom.

Het is gemakkelijk om de plannen voor de Markerwadden af te serveren als belachelijk. Megalomaan, dat is het. Geldverspilling. En wensdenken. Een opgespoten eilandje heeft net zoveel met natuur te maken als die aangelegde, ‘net echte’ savanne in het plaatselijke dierenpark. Dus hoezo maken wij wel eventjes ‘nieuwe natuur’? Er bestaat helemaal geen echte natuur in het aangeharkte Nederland!

Maar als ik mijn innerlijke mopperkont het zwijgen op weet te leggen, klinkt het hele plan zo gek nog niet…

Die ene zeldzame vogel, die voor het eerst in jaren weer een mooie broedplek vindt in Nederland, zou die het erg vinden dat die broedplek geen echte ‘oer-natuur’ is? Dacht het niet. Die brengt zijn jongeren groot en doet de bedreigde populatie weer groeien. En hoe zit dat met de weekendzeiler op het Markermeer? Die heeft straks naast de standaard jachthavens rond het Markermeer, ook de optie om bij de eilandjes te overnachten. Zou die minder genieten van de zonsondergangen tussen de rietkragen en de zeldzame vogels, omdat het allemaal niet ‘echt’ is? Niet ‘oer’? Lijkt me van niet.

Als politiek betrokken burger kan je allerlei vragen stellen over de zinvolheid van een plan als dit. Over de besluitvorming erachter. Over de kosten, nu er op andere dingen zoveel bezuinigd wordt. Maar als zeiler vind ik het nog niet zo’n gek idee.

De heren en dames politici hebben besloten dat die eilandjes er maar moeten komen. Dus grijp ik graag mijn kans om daar eens te overnachten. Lijkt me schitterend!
Joke Noppers

Reacties

Reacties

Geef een antwoord